Fadderaktiviteter på Blindern. Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er professor Fredrik Sjöholm, som nylig forlot Lunds universitet, som advarer mot en alvorlig kvalitetsforringelse ved svenske universiteter og i skoleverket generelt.

Svenske universiteter og høgskoler faller på internasjonale rangeringer. Sjöholm mener det reflekterer at kvaliteten på svenske universiteter har blitt dårligere de siste ti årene.

– Jeg tror mange som jobber ved svenske universiteter støtter meg her. Mitt inntrykk fra samtaler med norske kolleger er at Norge lider av de samme problemene som Sverige. Man snakker om veldig mye annet enn kvalitet, sier Sjöholm til Khrono.

annonse

– Du mener situasjonen er alvorlig?

– Absolutt. De siste 30 årene har de svenske grunnskolene blitt radikalt dårligere. Det er stor fare for at vi vil se en lignende utvikling hos universitetene og høgskolene, sier han.

Les også: Antirasister ved Kunsthøgskolen henger ut medelev: – Det her er ganske ille

annonse

Sjöholm mene grunnen blant annen ligger i en eksplosiv økning i antall universiteter og høgskoler i Sverige. Kvantitet går på bekostning av kvalitet.

Stadig flere tar også utdannelse, også folk fra det som omtales som «ikke-akademiske hjem».

– Du mener at mange av dem som velger å studere, heller burde tatt en fagutdanning, eller gjort noe helt annet?

– Jeg tror det hadde vært bedre, sier han.

Professoren mener at nye dekaner og rektorer oftere setter seg mål om likestilling, mangfold og et godt arbeidsmiljø enn eksellens i forskning og utdanning.

– Nye rektorer i Sverige, snakker om helt andre ting enn eksellens. De er jo også lydhøre for politiske signaler som sendes ut. Det er mye man vil at universitetene skal gjøre, og disse andre aspektene er jo også viktige, men det er synd hvis det gjør at fokuset på utdanning og forskning minker, sier han.

annonse

– Hva mener du bør gjøres?

– Det viktigste er å få et fokus på output. Myndighetene må se på hva som virkelig gjøres, hvor mye studentene lærer, og hvor mye forskning som produseres. Man må få orden på insentivene, sier han.

– Hva er worst case scenario hvis ingenting endres da?

– At vi får en gradvis forverring av svenske universiteter. Det vil ha implikasjoner for hele landet. Folk vil være dårligere utdannet. Det vil ha både politiske, økonomiske og sosiale effekter som er negative, sier han.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon