– All grunn til å hylle Polen for å stå opp mot Big Techs sensurhysteri, mener artikkelforfatteren. Foto: Pixabay
annonse
annonse

Da var det sluttsensurert for selskapene som leverer til sosiale medier og Internett i Polen. Men kan vi i det hele tatt forvente oss noe lignende i Norge?

Hvis selskaper som Twitter, Facebook eller Google sletter polske meninger, som er tillatt i henhold til polsk lov, vil de bli bøtelagt tilsvarende 1,8 millioner euro per sensurinngrep i fremtiden.

I følge lovforslaget har ikke IT-giganter lov til å slette innhold eller blokkere kontoer i Polen hvis innholdet ikke er i strid med polsk lov, skriver Polens engelskspråklige TV-kanal «Poland In» på sine nettsider.

annonse

Alle som får kontoen suspendert eller innhold slettet, må kunne sende en melding til plattformen, som deretter må ta en beslutning innen 24 timer.

Den berørte brukeren kan anke avgjørelsen for retten etter 48 timer, og domstolene har da syv dager på seg til å ta en avgjørelse.

Forventer kritikk

annonse

«Poland In» melder at politikere i hjemlandet forventer kritikk og krav om endring av det polske regimet fra mer sensurelskende aktører som Sverige, EU-kommisjonen, USA, NATO og andre.

Hele prosessen vil være fullstendig elektronisk, opplyser landets justisminister Zbigniew Ziobro i en uttalelse «Poland In» refererer.

– Når det gjelder ideologisk motivert sensur, er ofrene ofte representanter for forskjellige grupper som eksisterer i Polen og hvis innhold slettes eller blokkeres bare fordi det uttrykker meninger og verdier som ikke aksepteres av visse grupper – som har en enda større innflytelse over hvordan sosiale medier fungerer, sier Ziobro til «Poland In».

Les også: Klassekampen-redaktør kritisk til utestenging av Trump fra sosiale medier: – Hvem blir den neste?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg påstår at Facebook er en plattform som er åpne for alle idéer. Men stemmer det? Foto: AP /Mark Lennihan

Grunn til å ha norske forventninger?

annonse

Polens naboland Ungarn støtter fullt ut den polske regjeringens innsats og ønsker også å se regler på EU-nivå.

Ungarns justisminister Judit Varga forteller «Hungary Today» at nasjonalstatene må garantere borgernes rettigheter i området, og regjeringen har derfor oppnevnt en «Network Freedom Committee» for å undersøke hvilke tiltak som kreves.

De to Visegradlandene Polen og Ungarn, som begge er EU- og NATO-medlemmer, har årtier med Sovjet-kommunismens sensur, brutale kontroll med meninger og angiverivirksomhet rimelig friskt i minne.

Derfor oppfattes Mark Zuckerbergs Facebook, Twitter og Google ikke som «berikende for ytringsfriheten», men motsatt og alt for lik Sovjetunionens knallharde regime.

Norge har også vært underlagt streng sensur og knallhard styring under fem år, mens Hitler-Tyskland knuget landet vårt.

Mange oppfatter det som nå skjer fra Big Techs side knyttet til sensur nettopp som dette som et forsøk på å undergrave demokratiet og ytringsfriheten, og med full rett spør du meg.

Men kan vi i det hele tatt forvente oss noe lignende som i Polen og Ungarn fra en «Erna-regjeringen» før eller etter høstens valg eller en regjering med Støre, Vedum & co, når støvet har lagt seg i september 2021 etter stortingsvalget?

Jeg tviler sterkt på at evig underdanige og EU-kåte Erna Solberg vil gå i bresjen for en lignende aksjon mot Twitter, Facebook eller Google som det Polen og Ungarn nå signaliserer.

Som vanlig vil Erna trolig avvente hva EU foretar seg, og det er liten grunn til å håpe på at hun som statsminister på vegne av nordmenn står opp mot meningstyrraniet og det regelrette drapet på ytringsfrihet Twitter, Facebook eller Google bedriver.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon