Foto: Jens André Mehammer / NTB
annonse
annonse

De to siste personene som var savnet etter hyttebrannen i Andøy, er funnet omkommet, bekrefter politiet. Totalt er fem personer bekreftet omkommet.

– Det er med tungt hjerte vi nå konstaterer at denne brannen har krevd fem menneskeliv. Politiet er lettet over at vi har klart å finne de som var savnet, men dette er en tung dag for de berørte og lokalsamfunnet, opplyser politiet i en pressemelding.

Ikke identifisert

Ingen av de fem personene er identifisert. De blir sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for obduksjon og identifisering.

annonse

Totalt seks personer var i den avsidesliggende hytta i Kobbedalen på Andøya da det brant natt til lørdag. Fire av disse er barn under 16 år. Det er en relasjon mellom de seks, men detaljer er ikke kjent.

En mann hadde klart å komme seg ut av den brennende hytta, og måtte løpe rundt fire kilometer for å varsle om brannen. Da nødetatene kom til stedet, var hytta allerede helt nedbrent.

Ble vekket

Et eldre ektepar ble natt til lørdag vekket av mannen som hadde løpt barbeint og lettkledd hele veien ned fra hytta.

annonse

Mannen ropte om hjelp og ble møtt av ekteparet ved inngangen til huset i den lille bygda Bjørnskinn, forteller ekteparets datter, Anita Bertinussen Holm, til TV 2.

På trappen fortalte han, preget av sjokk og vantro, at det brant kraftig i hytta til familien hans. Ekteparet la et ullteppe rundt mannen og ringte deretter nødetatene.

Bertinussen forteller at foreldrene var glade for å hjelpe, men at det preger dem. Bjørnskinn har en befolkning på 30 personer.

– Dette preger oss alle som bor her. Det er så dypt tragisk at det er ikke ord. Det familien og de pårørende skal gjennom nå av lidelse, er ubeskrivelig, sier Bertinussen Holm.

Mannen ble innlagt på Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, og tilstanden er stabil. Han blir ivaretatt av kriseteam.

Krevende å finne brannårsak

Arbeidet på åstedet vil fortsette utover ettermiddagen og kvelden søndag. Parallelt med søket etter de savnede er det også en løpende etterforskning.

annonse

Politiet sier de fortsatt ikke har noen grunn til å mistenke at brannårsaken er noe annet enn en ulykke. De legger til at det jobbes med å finne ut av årsaken til brannen.

Kripos er til stede ved åstedet i Andøy for å bistå lokalt politi med å finne ut hvorfor brannen skjedde, identifisere de omkomne og for å forhindre at noe slikt skjer igjen, forklarer seksjonssjef Håvard Haftor Arntzen i Kripos til NRK.

Forholdene på stedet er vanskelige, og brannskadene er store.

– Ut ifra bildene jeg har sett, så vil det bli krevende å finne årsaken til brannen. I tillegg er det mye arbeid som ligger bak for å identifisere de døde, sier han.

Vågan i sjokk

Kommunen har satt krisestab. Ordfører Frank Johnsen sier til NTB at han fikk beskjed fra politiet søndag morgen om at de hadde funnet noen i ruinene.

– Vi er fortsatt i sjokk, og alle er veldig lei seg. Hele kommunen er preget, sier han.

Både lørdag og søndag har kirkene og skolene i Svolvær og Henningsvær, der de fire barna gikk, åpnet for innbyggerne.

– Både skolene og kirkene var godt besøkte i går. Stort sett alle elevene besøkte skolen, sammen med foresatte, sier Johnsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon