Sverre Lodgaard (født 6. april 1945) er norsk statsviter som har hatt flere ledende stillinger innen statlige og ikke-statlige organisasjoner Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

– Noen tolker islam slik at det ikke finnes noe skille mellom religion og politikk. Da blir det heller ikke rom for demokratiske verdier som religionsfrihet, likestilling og folkelig suverenitet.

I en artikkel om den arabiske våren ti år etter, kommer seniorforsker og tidligere leder i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) med en hard dom over islams manglende kompabilitet med demokrati.

Demokratiet har dårlige vilkår i Midtøsten, av mange grunner, slår seniorforskeren fast.

annonse

– Noen tolker islam slik at det ikke finnes noe skille mellom religion og politikk. Da blir det heller ikke rom for demokratiske verdier som religionsfrihet, likestilling og folkelig suverenitet. Andre peker på patriarkalske trekk ved de tradisjonelle arabiske stammesamfunnene og mener det går en linje derfra til autoritære styresett i nåtiden, skriver Lodgaard.

Lodgaard har hatt ledende verv i FN og har ledet Arbeiderpartiets internasjonale utvalg. . Han var direktør for Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fra 1997 til 2007.

Han viser til at  utdanning er viktig for å forstå kva demokrati inneber, men slik kunnskap er mangelvare.

annonse

– I Egypt ble den arabiske våren først frontet av liberalt innstilte ungdommar med høyere utdanning, men Det muslimske brorskapet, som tok over ledelsen og som anerkjente mange demokratiske standardar, hadde ikke samme forståelse for liberale verdier.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon