Fotomontasje: Ørn Borgen / NTB / Alfredo Dagli Orti/REX
annonse
annonse

En bokstav i norrøne skriftspråket runer kan bli forbudt. Hvis riksadvokat Petra Lundh vinner frem i svensk høyesterett.

Årsaken til Petra Lundhs ønske om et forbud er at en liten høyreekstrem gruppe som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen bruker ett rune-tegn, bokstaven «T». Men både svensk tingrett og lagmannsrett har avvist kravet om å forby runer, de mener at rune-tegn ikke er hets mot folkegrupper, skriver Samnytt.

Les også: Den svenske elefanten, en dokumentar om svenske tilstander

annonse

Flere organisasjoner har tatt runer i forsvar, de er kritisk til at runer skal få et nazi-stempel. At vikingens skriftspråk skal sammenliknes med symboler som hakekors. Det er usikkert om svensk høyesterett også skal innskrenke religionsfriheten. Det er noen tusen personer i Sverige som har norrøne guder som sin religion. Hvis runer blir forbudt, da kan Den nordiske motstandsbevegelsen endre tegn, så må de også forbys. Tilslutt kan de ta i bruk latinske bokstaver.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon