Herdla nord på Askøy. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Ekstreme vindkast sammen med sterk kulde vil skape store utfordringer i deler av Nord-Norge fra torsdag. Meteorologisk institutt har varslet ekstremværet Frank.

Ekstreme vindkast er ventet i Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms. Også i Namdalen i Trøndelag er det ventet svært kraftig vind.

Fra torsdag ettermiddag er det meldt storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

annonse

Uværet vil være verst fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag, men det vil være store variasjoner i vindstyrken. Noen steder vil det kunne bli lite vind, mens andre steder får ekstremt kraftige vindkast.

I tillegg kan det utsatte steder være kaldt – med mellom 10 og 15 kuldegrader.

Kombinasjonen storm og lave temperaturer kan gi en rekke utfordringer.

annonse

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, heter det i varselet.

Det er også stor fare for innstillinger av flyavganger, båtavganger og annen transport. Bruer og veier kan stenges, takstein og takplater kan blåse av bygninger, og strømforsyningen kan bli påvirket.

Meteorologisk institutt gir navn til ekstremvær i Norge. Listen settes opp på forhånd og følger alfabetet. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang.

Siste ekstremvær i Norge var Elsa i februar i fjor, med ekstrem høy vannstand i Agder, deler av Vestlandet og Møre og Romsdal. I januar i fjor hadde vi ekstremværet Didrik som også omfattet ekstremt høy vannstand.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon