Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

En undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet (FHI) viser at innvandrere fra Afrika og Øst-Europa er mer skeptiske til å ta vaksine enn norskfødte.

Robert Steen (Ap) er helsebyråd i Oslo, han sier at de får tilbakemeldinger fra innvandrertette bydeler om at det er en del som er skeptiske til vaksinen.

SV-politiker Abdi Said sier at mange i hans somaliske miljø uttrykker skepsis til å ta vaksine.

annonse

– Jeg ser at en del er skeptiske og redd for at vaksine er skadelig og har bivirkninger. Det spres også en god del desinformasjon på facebook-grupper om skadevirkninger som ikke er riktige, sier Said til NRK.

Les også: Smitten er høyest blant innvandrere – Det er vanskelig å forstå dialekter på pressekonferanser

Han forteller om en avstemning i en facebookgruppe for somaliere. Spørsmålet var om de ville ta vaksinen, og et flertall svarte nei.

annonse

FHI har gjennomførte en undersøkelse om vaksinering. Den viser at 25 til 30 prosent personer som er født i Afrika og Øst-Europa vil si ned til vaksine. Tallene for nordmenn er mellom 10 til 15 prosent.

Les også: Leger vil prioritere koronavaksiner til innvandrere

Undersøkelsen ser ingen sammenheng mellom botid. Men den avdekker en annen forskjell. De som har daglig kontakt med nordmenn på fritiden er mer positive til vaksinasjon, der er bare 12 prosent negative til å ta vaksinen.

Undersøkelsen til FFI viser også at skepsisen til å ta koronavaksine er stor blant de gruppene der det også er mye smitte. For eksempel somaliere som har testet seg de siste ukene, har 15 prosent påvist korona. Av alle smittede er 35 prosent født utenfor Norge. Polen kommer på topp, deretter ligger Somalia og Pakistan.

Islamsk Råd om smittetiltak for innvandrere: – Det er holdningen det går på

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon