Bitcoin. Illustrasjonsbilde. Foto: BlueBoeing / Shutterstock / NTB
annonse
annonse

Frykter innstramninger.

De to siste dagene har markedsverdien til de store kryptovalutaene falt med 100 milliarder dollar, tilsvarende 840 milliarder kroner.

Herunder raste kursen på Bitcoin med ti prosent fra 20. til 21. januar, og ble deretter handlet for 31.375 dollar. Inneværende uke er kursen ned 18 prosent i forhold til toppnoteringen på 41.940 dollar tidligere i januar.

annonse

Et lignende mønster fulgte ether, regnet som nummer to blant kryptovalutaene. Fra en all-time high på 1.439 dollar 19. januar har ethers verdi tapt seg med ti prosent, og ligger 21. januar på litt over 1.238 dollar.

Korreksjonen sammenfaller med Joe Bidens innsettelse som USAs president.

Før korreksjonen ble verdens ledende kryptovalutaer verdsatt til 1,06 billion dollar. Nå er summen 920 milliarder dollar, en nedgang på 100 milliarder, skriver RT.com.

annonse

I 2020 argumenterte stadig flere analytikere for at Bitcoin burde kunne sidestilles med, kanskje sågar avløse, det fysiske og mer tradisjonelle anleggsmiddelet gull.

Herunder mente råvarestrateg Mike McGlone i Bloomberg Intelligence at Bitcoin viser tre grunnleggende tegn på finansiell modenhet: større tilpassing, lavere volatilitet og et handelsmønster som ligner mer på gullets.

Da ble Bitcoin notert på rundt 14.000 dollar.

Det spørs om sammenligningen med gull må revurderes etter at Bitcoin siden desember doblet seg fra litt under 20.000 til nesten 42.000 dollar, før den plutselig mistet en fjerdedel hittil i 2021.

Spotprisen på gull har på sin side hatt en stabil utvikling det seneste kvartalet. 22. oktober kostet gull 1.904 dollar pr. unse, og etter en kortvarig tur ned til 1.778 dollar i ukene etter USAs presidentvalg 4. november, handles metallet nå for 1.871 dollar pr. unse.

Det er uklart hva korreksjonen skyldes, men nedgangen settes delvis i sammenheng med Joe Bidens overtakelse som USAs president 20. januar.

Bidens regjering har varslet store tiltakspakker for å avhjelpe pandemiens økonomiske konsekvenser.

Videre er tidligere sentralbanksjef Janet Yellen foreslått utnevnt til finansminister. I likhet med mange demokrater er Yellen tilhenger av keynesiansk pengepolitikk, som går ut på å motvirke økonomisk nedgang med kvantitative lettelser, rentekutt og økt offentlig forbruk.

annonse

Yellen har tidligere omtalt kryptovalutaer som «særlig bekymringsfullt». Tidsskriftet Forbes lister opp påstått ulovlige transaksjoner og enormt energikonsum som to av Yellens ankepunkter mot kryptovalutaer. Nå fryktes det strammere grep fra amerikanske myndigheter.

– Jeg forventer at Bitcoin i år forblir svært volatil i nedgående retning, tatt i betraktning potensialet for mer granskning og tettere reguleringer, sier senioranalytiker Jesse Cohen i Investing.com, gjengitt av Daily Express.

Andre er derimot mer optimistiske til Biden-regjeringens kryptovaluta-politikk.

Her vises det blant annet til at Gary Gensler, Bidens kandidat som sjef for det amerikanske finanstilsynet U.S. Securities and Exchange Commission, lenge har uttalt seg fordelaktig om krypto- og blokkjedeteknologi.

– Det er i grunn ingenting bak gull heller. Bitcoin er en moderne form for digitalt gull, lød Genslers svar til Collin Peterson under en kongresshøring i 2018. Peterson hadde da argumentert at Bitcoin ikke har dekning i realverdier.

– Denne teknologiens potensial til å bli en katalysator for endring er reell. [Dette] kan muligens ikke oppfylle maksimalistenes skyhøye forventninger, men kan være [Satoshi] Nakamotos mest varige tidlige bidrag [til endring], mente Gensler i 2019.

Hamstret sølv som gale i 2020: – Absolutt, komplett, totalt uten sidestykke

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon