Lars Saabye Christensen (født 1953) er en av Norges mest populære forfattere. Foto: AFP / NTB Scanpix
Lars Saabye Christensen (født 1953) er en av Norges mest populære forfattere. Foto: AFP / NTB Scanpix
annonse
annonse

– Mennesker er jo for det meste snille, tolerante og hjelpsomme, så hvorfor skal vi så ofte fremstilles som egoister, undertrykkere og rasister?

Det er i et intervju med forfatterkollega Kaj Skagen i Dag og Tid at den folkekjære forfatteren Lars Saabye Christensen snakker ut om hvordan han oppfatter ytringsklimaet i Norge i 2021.

– Jeg merker en kulde, eller snarere et ubehag, senke seg over en hver sosial sammenheng når praten dreier seg over på terror, innvandring, konservativisme, islam, karikaturtegninger og tradisjoner, sier Saabye Christensen, som selv sier han står i sentrum og har en sterk motvilje mot alle former for ekstremisme.

annonse

– Det som preger vår samtid er at samfunnet har blitt så skjørt at all uenighet oppfattes som en trussel. Derfor blir alt skrevet om. Man prøver å skjønne og forklare terrorisme og massemord på uskyldige og kaller dette for tolereanse, men det er snarere et uttrykk for redselen for å tenke og handle adekvat for å verne ofrene. Man baktaler sin egen nasjon og sivilisasjon og kaller selvhatet for humanisme og solidaritet med de undertrykte. På mange områder har ekstremisme blitt det normale, som for eksempel når man i forslaget til ny barnelov sier at man bør utelate ord som bror, søster, mor og far og sette disse ordene i hermetegn, som om det ikke lenger finnes mødre, fedre eller søsken.

Saaby Christensen debuterte i 1976 med diktsamlingen Historien om Gly og mottok for denne Tarjei Vesaas debutantpris. Hans første bok var imidlertid Grønt lys, en stensilsamling med dikt han utgav på gaten.
Saabye Christensen har skrevet en rekke dikt og skuespill, samt flere filmmanuskript, men har utmerket seg først og fremst som novellist og romanforfatter. Hans første roman kom året etter debuten, og het Amatøren. Gjennombruddet kom imidlertid ikke før i 1984 med Beatles som gav ham Cappelenprisen og berømmelse utover Norges grenser. Boken ble filmatisert i 2014. Noen år senere kom også boken Herman.

I 2001 (25-årsjubileet for hans meget produktive forfatterskap) kom Halvbroren. Boken ga ham blant annet Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. Halvbroren er solgt i over 200 000 eksemplarer og er solgt til 22 land.

– Hyklersk
I senere år har han flere ganger kommet med islamkritiske utsagn. Han snakker i intervjuet med Dag og Tid også om da han ble skjelt ut etter et intervju med A-magasinet i 2015, gjort rett etter terrorangrepet mot Batachlan i Paris:
– Man kan bli så tolerant at man utsletter seg selv, man kan bli så god at man nesten blir slem», sa jeg visst. Med det mente jeg at den godheten som tolererer det onde, selv er ond og dessuten hyklersk, sier forfatteren, som mener han uttalte seg saklig om det massive, moralske presset om å være god, raus, gavmild og solidarisk.
Han uttalte også at venstresiden ikkelenger snakker for folk flest, men heller snakker de ned.
– Mennesker er jo for det meste snille, tolerante og hjelpsomme, så hvorfor skal vi så ofte fremstilles som egoister, undertrykkere og rasister? Jeg har aldri fått så mange skjellsord slengt etter meg.

Misliker fobistempel

annonse

Saabye Christensen frykter den kulturelle og politiske polariseringen og den ustanselige trangen enkelte har til å dele ut fobier til andre.

– Det å sette en diagnose på de som er uenig med deg har en stygg forhistorie. Jeg mener denne tidsånden er totalitær og ekstrem.

Det er islamistenes kamp mot ytringsfriheten som er problemet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon