Deltakerne i «Farmen kjendis» på TV 2 våren 2021. Sesong 5 av serien har premiere tirsdag 12. januar 2021. Bak f.v.: Espen Thoresen, Anniken Jørgense... Credit: TV 2
annonse
annonse

De to Farmen-deltagerne, kunstneren Øde Nerdrum (25) og bloggeren Anniken Jørgensen, kalt «Annijor» (23) samtaler om hvorvidt homofile bør gifte seg i kirken. Bloggeren kaller Nerdrums meninger for dumskap.

Får en skyllebøtte etter homouttalelser skriver Dagbladet i kjent tabloid stil. Jørgensen sier i et intervju med TV2 at hun synes at det er helt grusomt det Nerdrum mener. At det er synd på ham som har de tankene han har. Men majoriteten i kommentarfeltet til Dagbladet på Facebook hyller Øde Nerdrum for å være klok og reflektert. Gang på gang påpeker de at «Annijor» ikke lyttet og heller ikke forsto, at føleriet på vegne av andre tok over for henne.

Kommentarfeltet forstår mer enn konsensus og vil ikke ha slike «dialoger» som mest minner om utskjelling. Nerdrums standpunkt synes basert på historisk innsikt og en naturlig balanse av flere samtidige tanker. Bloggeren «Annijor» synes ikke å ville forstå annet enn den politisk korrekte konsensus rundt temaet.

annonse

Dette er dialogen:

Annijor: Har du møtt en prest før?
Øde Nerdrum: Ja, jeg har møtt en biskop før også, men jeg gav ham litt pes.
A: Hvorfor det?
ØN: Nei, for at de var så svake på sin lære og begynte å vie homoseksuelle.
A: Øde!
ØN: Hva?
A: Er du imot homofilt ekteskap?
ØN: Nei, jeg er imot homofilt kristelig ekteskap, fordi da betyr ikke den kristelige lære noe lenger, det er ikke noen vits i å ha en kirke hvis man slakker opp. Er du så sjokkert?
A: Det der er ikke greit! Nå prøver jeg å samle meg. Så om da to gutter er kristne og har lyst til å være kristne sammen i en kirke, så skal de vel for søren få lov til det!? Skal man luke ut folk, da?
ØN: Homofile kan godt være kristne, de kan bare ikke gifte seg med sitt samme kjønn, de kan gifte seg med motsatt kjønn.
A: Man har jo ikke lyst til å gifte seg med det motsatte kjønn hvis man er homofil!
ØN: Joda, noen gjør det. Kristendommen, kirken, er fanatisk, det kan man ikke gå vekk fra.
A: Vet du hvor mye vondt som har kommet ut av det?
ØN: Ja, jeg er helt enig.
A: Og så skal ikke homofile få lov til å gifte seg i kirken?
ØN: Nei det liker jeg ikke, for da ødelegger man en etablert institusjon som betyr veldig mye.
A: Jeg lurer på om du forstår hvor sjukt det høres ut?
ØN: De homofile som har lyst til å gifte seg i kirken, de er veldig merkelige fordi det er et homofiendtlig miljø. Hvorfor har du lyst til å gifte deg i et homofiendtlig miljø?
A: Øde, skjønner du hvor mange mennesker du krenker og sårer av å si sånne ting?
ØN: Nei, det skjønner jeg ikke.
A: Nei, jeg skjønner det.
ØN: Nei, men da har jeg ikke gjort noe galt da, for jeg skjønner ikke at dette er noe galt.
A: Ja, men det er jo dumskap!
ØN: Er det det?
A: Det er det. Det er uvitenhet.
ØN: Ja, men da burde det vært enkelt å overbevise meg da.
A: Dumme mennesker er jo kanskje de siste man klarer å overbevise.
ØN: Ja, ok.

Sannhet mot konsensus

annonse

Øde Nerdrums ståsted som kunstner synes å være at verden er som verden er. I den finnes krefter som kan portrettere. For de som ikke er vant til å sette egne tankerekker opp mot kjennskap til verdenshistorien er dette vanskelig å forstå; for sannheten finnes da i ditt eget blikk.

Og er det ikke slik at religiøses sanne ansikt ofte skjuler seg bak et sekulært og liberalt samfunn? Uten å være en uttalt del av samfunnets meningsrammer vil ikke menigheter få økonomisk støtte. Og så er det slik at prester i den norske kirke er delt i synet på homofilt ekteskap. Nerdrums argument om at det er merkelig å gifte seg i et homofiendtlig miljø er vel verdt å tenke gjennom.

Må kirken være sosialister?

Det virker som om kampen (for homofiles bedre rettigheter?) må gå gjennom kirken for «Annijor». At hele samfunnet må bli enige om veien videre. Mens for den dypere tenkende Nerdrum synes det ikke å være et poeng at verden og dens institusjoner skal tenke likere. Han virker å være for homofili, skeptisk til alt vondt kirken har gjort mot folk, men ser på kirken som noe viktig likevel. «Annijor» synes å tale for at det liberale og mer og mer globale samfunnets tro på at mennesket skal tenke likt og se samme vei. Ja nesten som noe absolutt.

Så man kan spørre som Øde Nerdrum: Hva er da vitsen med kirken? Man kan også si som Lily Bandehy, at reformasjonen i kirken har skapt et nytt kristent verdensbilde, som ses i kirkens syn på homofili og kvinner. At kristendommen derfor har et verdenssyn som i mindre grad skaper konflikt og terror, sammenlignet med islam.

Hva med islams syn på homofili?

annonse

En konsensustenkende blogger blir sjokkert over at en jevnaldrende ikke deler tanken om at kirken absolutt må tenke likt som samfunnets flertall. For henne, og sikkert mange i hennes generasjon, er kristendommen blitt så kuet og sekulær i sin utøvelse at den passer inn i et liv der man shopper litt fra den, bare går i kirken i bryllup, dåp og andre personlige «høytider».

Men hva med islams syn på homofili, «Annijor»? Det hadde blitt en debatt det! De to Farmen-deltagerne uttrykker gjensidig respekt for hverandre i mediene. Så hvorfor ikke ta samtalen ett skritt videre?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon