Illustrasjonsbilde. Foto: Scanpix
annonse
annonse

En 60 år gammel mann er i Follo tingrett sist tirsdag dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha kommet med hatefulle ytringer via internett.

Les også: Høyesterett skal avgjøre om «jævla utlending» er en hatefull ytring

Tiltalen

annonse

Ifølge tiltalebeslutningen, skal siktede i løpet av et par dagers tid skrevet blant annet følgende kommentarer i en diskusjonsgruppe på nettsiden rightsno.disqus.com:

«Alle nordmenn trenger å hate muslimer for å elske sitt land». «Alle nordmenn trenger å ville drepe muslimer». «Jeg håper folk tar til nødverge og rett og slett dreper jallaer før dem dreper unga deres». «Jeg vil drepe muslimer. Jeg hater muslimer». «Til og med skjeggaper har kledd seg i burka for å slippe unna. fjErna og kLysbakken vil ha dem inn i landet».

Mannen erkjente seg skyldig relatert til tiltalen, og ønsket derfor straffesaken avgjort som en tilståelsesdom.

annonse

Til retten meddelte mannen at han på grunn av alkoholberuselse ikke husket hvordan han hadde formulert seg på nettet, ei heller hva han i så måte hadde forfattet. Derfor ble siktede overrasket da han ble kontaktet av politiet for å forklare seg om dette.

Han ble dømt etter straffeloven § 185 første ledd første punktum, jamfør annet ledd – for forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt frem en diskriminerende eller hatefull ytring ved å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse og deres religion eller livssyn.

Les også: Bergenskvinne tiltalt for hatefulle ytringer

Tidligere dømt for tilsvarende lovovertredelser

I mars 2018 ble siktede også domfelt for tre tilfeller av hatefulle ytringer. Disse forholdene skal ha skjedd i perioden desember 2015 til april 2017.

Straffen ble den gangen satt til betinget fengsel i 16 dager.

Straff

Påtalemyndigheten mente at en passende straff overfor siktede denne gangen ble satt til betinget fengsel i 21 dager og en bot på 20. 000 kroner.

annonse

Retten viste til at det åpenbart var straffeskjerpende at siktede i 2018 ble domfelt for tre tilsvarende lovbrudd, samt at han nå på nytt har forbrutt seg mot dette forbudet.

Under tvil, kom retten frem til at det skal fastsettes en betinget frihetsstraff, men at denne bør være noe strengere enn det som er foreslått av påtalemyndigheten.

Mannen ble deretter dømt til 30 dager betinget fengsel, med en prøvetid på to år. I tillegg, ble han dømt til å betale en ubetinget bot på 15.000 kroner.

Han vedtok dommen på stedet.

Kvinne tiltalt for å ha kalt dørvakter «jævla pakkis»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon