Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Oslo Lufthavn, Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

– Så lenge vi vet at et ekstremt smittefarlig virus er i omløp rundt i Europa, bør regjeringen vurdere om det er forsvarlig med så mange ankomster som kan dra med seg smitte

Byrådet i Oslo har gjennom hele pandemien etterlyst strengere tiltak mot importsmitte. I en kronikk i VG er byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen misfornøyd med at det gikk nesten et helt år før kommunen til slutt fikk gjennomslag hos regjeringen.

– Nå er det innført bedre kontroll med grensene, obligatorisk testing ved ankomst og strengere karanteneregler. Regjeringen mener vi er blant landene med det strengeste regelverket i Europa. Men både reglene og praktisering av dem må nå være så strenge at vi faktisk får stoppet import av ny smitte, skriver de to i VG.

annonse

Bekymret

De er er fortsatt bekymret for at koronasmitte kommer for lett inn i landet, spesielt nå som samfunnet står overfor villsmitte fra en mutert virusvariant som smitter enda lettere.

– Bare denne helgen lander fra fly fra blant annet Nederland, Storbritannia, Ukraina, Serbia, Polen, Latvia og Tyskland på Oslo lufthavn. Vi har stor forståelse for at Oslo-folk kan oppleve det som et stort paradoks at det er så lett å komme inn i landet, samtidig som byen er stengt ned på grunn av noen få tilfeller av mutert virus uten kjent smittevei i en nabokommune.

annonse

De to skriver at de har etterspurt dette i lang tid, men ennå har ikke regjeringen vurdert hvilke flyruter som faktisk er nødvendige i denne alvorlige situasjonen.

– Så lenge vi vet at et ekstremt smittefarlig virus er i omløp rundt i Europa, bør regjeringen vurdere om det er forsvarlig med så mange ankomster som kan dra med seg smitte. Når folk må leve med så inngripende tiltak, må internasjonal mobilitet faktisk prioriteres ned. Hvis noen få personer med smitte ikke følger reglene godt nok, kan konsekvensene bli svært alvorlige.

Frp-Sylvi: – Det muterte viruset har ikke oppstått i Nordre Follo, det er importert

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon