Fotomontasje: Berit Roald / NTB / Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Klimabelønning er utdeling av klimaavgifter til de som lever klimavennlig. Dette ønsker MDG å få på plass, for å unngå klimakrise.

MDG vil også innføre et grønt skatteskifte der de kutter moms på kollektivtransport, reparasjoner og frukt og grønt. Derimot vil de øke momsen på kjøtt og annet miljøskadelig forbruk.

– Det er fordi vi må gjøre det lett å velge rett i hverdagen. Skal vi klare å beskytte fremtiden til barna våre må avgiftene være høye nok til å påvirke hverdagsvalgene våre slik at utslippene faktisk går ned, skriver Une Bastholm i Klassekampen.

annonse

– Men MDGs mål med økte avgifter er ikke økte inntekter til statskassa, men å stanse klimakrisa. Derfor foreslår vi en ordning med klimabelønning der pengene fra økte klimaavgifter deles ut igjen til alle.

Les også: MDG og SV vil straffe de rikes «klimafiendtlige» utslipp

Bastholm kan dessuten bekrefte at MDG fortsatt ønsker klimabelønning.

annonse

– Det er kun en snau måned siden jeg sist fremmet forslag på Stortinget om å innføre klimabelønning. Dette var femte året på rad MDG fremmet dette i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. sier hun, og legger til:

– Vi har ikke tenkt å slutte å løfte saken. Snarere tvert imot. Vi har tenkt å få den gjennomført.

Hun påpeker at om Stortinget hadde stemt for MDG forslag, så ville klimabelønning ha blitt innført 1. januar 2021.

– MDG foreslår her å øke avgiftene på bensin og diesel med fem kroner literen og dele ut pengene til folk flest, med en dobbelt så høy sats i distriktene enn i byene. I tillegg foreslår vi å dele ut flypassasjeravgiften som klimabelønning.

MDG-Une: – Vi må tåle mer miljøavgifter

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon