AP Photo/Mark Lennihan
annonse
annonse

USAs folkevalgte kaller inn til høring om aksjemarkedet etter aksjespekulasjon og påfølgende handelsbegrensninger for brukere av investeringsapper.

Det er finanskomiteen i Representantenes hus og Senatets bankkomité som kaller inn til høring, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Vi må håndtere de store hedgefondenes uetiske oppførsel som direkte førte til sårbarheten i markedet, og vi må undersøke aksjemarkedet generelt og hvordan det har blitt manipulert av hedgefond og deres finansielle partnere for å tjene penger mens andre taper, sier demokraten Maxine Waters som leder arbeidet.

annonse

Waters sier høringen også skal ta opp shortsalg, nettbasert aksjehandel og hvordan anvendelsen av spilldesign- og prinsipper, såkalt «gamification», påvirker kapitalmarkedene.

Småinvestorer drev kursen opp
Populære amerikanske aksjehandel-plattformer har begrenset handelen i Gamestop og andre aksjer som har vært utsatt for heftig spekulasjon.

Oppgangen er i stor grad drevet av brukere av Reddit og andre sosiale medier. De kjøper opp aksjer der store, institusjonelle investorer har plassert store veddemål i kursnedgang, og presser på den måten kursen til himmels.

annonse

De store institusjonelle shortselgerne står dermed overfor tap på milliarder av dollar. Småinvestorene risikerer imidlertid også å miste store deler av innsatsen når kursene faller – noe som før eller siden vil skje.

Åpner for begrenset aksjekjøp
Torsdag begrenset aksjeplattformen Robinhood Markets Inc og Interactive Brokers kjøpet av aksjer i Gamestop en rekke andre selskaper som steget kraftig.

Robinhood sier selskapet vil tillate begrenset kjøp fredag, og daglig leder Vladimir Tenev sier begrensningen på 13 sårbare aksjer, blant dem Gamestop og AMC Entertainment ble innført for å beskytte selskapet og deres kunder, skriver Reuters.

Nordnet stanser ikke Gamestop-handel

Mens flere handelsplattformer stanser handel av Gamestop-aksjer, vil ikke Nordnet hindre sine kunder fra å kjøpe aksjene til spillebutikkjeden.

Handelsplattformer som Robinhood har midlertidig stanset handel med aksjen, som den siste måneden har steget 1.000 prosent, skriver E24.

– Vi har fått med oss at Robinhood med flere har innført restriksjoner for handel, men Nordnet kommer ikke til å gå til det skrittet, sier sjef Anders Skar for den norske nettmegleren Nordnet.

Et sted mellom 3.000 og 6.000 personer har investert i Gamestop-aksjen via Nordnets plattform, mot knapt 119 ved årsskiftet.

Gamestop-aksjen har slitt lenge, og mange har shortet den, altså veddet på at den skal falle.

annonse

I midten av januar gikk en rekke småinvestorer, mange av dem fra det sosiale mediet Reddit, sammen om å kjøpe aksjer i hopetall for å tvinge kursen opp, noe som har skapt stor debatt i amerikanske finansmarkeder, politikk og medier.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon