Wencke Mühleisen. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Kjønnsforsker Wencke Mühleisen ser en tydelig sammenheng mellom antifeminisme, motstand mot modernitetens likestillingsbestrebelser og høyreekstreme.

– Vi er vitne til en utvikling der både sexisme, antisemittisme og rasisme i noen kretser og offentligheter er blitt stuerent, skriver hun i Klassekampen, og bruker Trump som eksempel:

– I USA har vi sett hvor farlig denne utviklingen er, når folk som argumenterer rasistisk eller sexistisk plutselig er blitt leder for en verdensmakt.

annonse

Les også: Hva har kjønnsforskning, Dagens Næringsliv og DNB til felles? De bidrar til at kvinner forblir avhengige av menn (+)

Wencke Mühleisen er utdannet medieviter og jobber med queerteori og studier av kjønn og seksualitet i medier og populærkultur fra queerteoretisk ståsted. Wikipedia skriver videre at hun var knyttet til det østerrikske Friedrichshof-kollektivet, en venstreradikal kollektivbevegelse som ofte ble omtalt som en sekt. Men hun forlot kollektivet på grunn av dets autoritære sider, blant annet krav om at alle skulle ha samleie med alle og at barna i kollektivet ikke skulle ha noe spesielt forhold til sine foreldre.

I sosiale medier kan høyrepopulister oppildne seg med at de ikke lenger er alene, skriver hun, og sier at det har fått en utrolig katalyserende og mobiliserende virkning.

annonse

– Til høyrepopulismens historisk vedvarende byggesteiner hører bildet av den intakte patriarkalske familien og den tradisjonelle arbeidsdelingen. På samme tid blir det propagandert for at denne tradisjonelle familien er i oppløsning, eller allerede systematisk avskaffet av elitene, skriver hun, og legger til:

– Det er her tapsmetaforikken kommer inn. Mannen har så å si tapt sin mannlighet og de medfølgende privilegiene. Disse må gjenopprettes. Innen høyreekstremismen har forestillingen om motstand og kampvilje alltid vært kodet maskulint.

Les også: SV etterlyser likestillingstiltak fra regjeringen

Kjønnsforskeren ser også en selvmotsigelse i høyreekstremes taps- og offermentalitet. At likestilling skal ha negative konsekvenser for menn. Samtidig som de favoriserer mannen som dominant fra naturens side. Hun beskriver mannen med følgende attributter: Heteroseksuell, hvit, solidarisk, kjempende, familieforsørgende, sterk og i stand til å overvinne svakhet selv.

Likestilling kan ha ført til diskriminering av menn

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon