Sverige opplever stadig flere gjengrelaterte skyteepisoder. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson / TT / NTB
annonse
annonse

Etter et historisk voldelig år, er Sveriges innenriksminister Mikael Damberg fast bestemt på å knekke de kriminelle gjengene.

NTB melder at fjoråret ble mørkt når det gjelder skyteepisoder og eksplosjoner i Sverige. I alt ble 47 personer drept i skyteepisoder i 2020, mens 117 ble skadd. Til sammen ble det registrert 366 skyteangrep, ifølge statistikken til svensk politi.

Økningen var på 10 prosent sammenlignet med 2019.

annonse

– Det er høye nivåer, og det er ingenting vi kommer til å akseptere eller venne oss til, sa Damberg på en pressekonferanse mandag.

Han viser til at det finnes regionale forskjeller i statistikken, og sier at antall sprenginger har minsket noe. Over halvparten av skyteepisodene med døden til følge skjer eller har forbindelse med det som i Sverige kalles utsatte områder, hvor kun 5,4 prosent av befolkningen bor.

Ifølge Damberg vil politiet framover konsentrere seg om ta knekken på rekrutteringen til de kriminelle gjengene, samt kvele finansieringen. I tillegg skal det satses på forebyggende arbeid og kommunenes arbeid.

annonse

– Vi er kompromissløse mot gjengene sier Damberg.

Sverige har som mål å ha 10.000 flere politifolk innen 2024, og ifølge Damberg er man halvveis i å nå målet. Det er nå ansatt 33.726 politifolk i Polismyndigheten.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon