Jens Stoltenberg og Raymond Johansen i 3-års minnemarkering for 22. juli-terroren. Det kommer frem at de var uenige om retorikken mot Frp. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Han nevnes som en mulig ny Ap-leder. Det kan innebære en tiltakende brunbeising av Frp.

Nylig gikk Raymond Johansen ut i Aftenposten og beskyldte Resett og HRS for «høyreekstrem propaganda». Det var et innlegg som redaktør Helge Lurås reagerte sterkt på i et tilsvar i Aftenposten:

«Vi kan ikke akseptere at ledende politikere kommer med slike beskyldninger enten fordi de ikke vet bedre eller fordi de har en politisk agenda for å piske opp en stemning og mobilisere velgere,» skrev Lurås.

annonse

Men i 2011 var det Fremskrittspartiet som Raymond Johansen, som da var partisekretær i Ap, ville stemple. Det kommer frem i en ny bok som Klassekampen har fått tilgang til:

I historiker Hallvard Notakers nye bok «Arbeiderpartiet og 22. juli» kommer det fram at flere partitopper internt ville bruke Breiviks terroraksjon til å ta et oppgjør allerede i månedene etter angrepet. «Uenighetene gikk helt inn i partiledelsen,» skriver KK og fortsetter:

«I kulissene jobbet daværende partisekretær Raymond Johansen med noe som ville bryte med Stoltenbergs linje: Et kraftig oppgjør med tankegodset som kunne føre til volden. Det inkluderte en direkte kopling til Frps retorikk i innvandringsdebatten. Johansens plan var å ta det store oppgjøret i en tale under Aps landsstyremøte i september 2011, i etterkant av kommune- og fylkestingsvalget tidligere den måneden.»

annonse

Les også: Raymond Johansen bør belegge sine alvorlige beskyldninger mot Resett

Notaker skriver i boka at Johansen strammet til retorikken i manuskriptet til talen da landsstyremøtet nærmet seg.

«Ordet fascisme ble satt inn, forbeholdet om at ingen partier sto ansvarlig for handlingene ble strøket, og det ble gjort eksplisitt at 22. juli var et angrep på det ‘multikulturelle’», skriver Notaker ifølge Klassekampen.

«Slik mange i AUF og Arbeiderpartiet så det, hadde Fremskrittspartiet gjennom tiår bidratt til å styrke det norske nedslaget av holdninger som dem gjerningsmannen utviklet. Dette var kjernen i raseriet som Arbeiderpartiet hadde demmet opp for helt siden juli, og det var en sentral tanke i både Johansens og AUF-leder Pedersens ønske om et oppgjør», skriver Notaker.

Johansens planlagte «oppgjør» på landsstyremøtete, som ville blitt plukket opp av pressen, ble imidlertid stanset like før landsstyremøtet skulle begynne. Jens Stoltenberg skal ha ringt Johansen direkte for å sette ned foten.

Også nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha reagert negativt på Johansens linje.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon