8. Mars-markering på Youngstorget i Oslo søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
annonse
annonse

Leder i Rød Ungdom Alberte Bekkhus mener man ikke kan kalle seg feminist om man er «transekskluderende».

Det har rast en debatt i Klassekampen om hvorvidt transpersoner ødelegger for feminismen eller ikke. Bekkhus mener at feminisme betyr likestilling og frigjøring for alle.

– Dersom kvinnebevegelsen lar døra stå åpen for transfober i feministforkledning, på bekostning av transkvinner, er det å motarbeide egen sak, skriver hun i VG.

annonse

Hun mener det er en farlig vei å gå:

– Det er å gjøre livet farligere for transpersoner, det er å snevre inn de allerede trange kjønnsnormene og det er å fremmedgjøre og å utestenge feministiske aktivister.

Les også: Biologisk kjønn er et faktum – og fakta bryr seg ikke om dine følelser

annonse

Lederen av Rød ungdom sier at transpersoner opplever stadig stigmatisering. Hun nevner alt fra garderoben i gymmen og treningssentrene til den offentlige debatten.

– Kvinnebevegelsen burde inkludere transpersoner, men selv her møter de ekskludering. Det er ekstremt viktig at vi som kjemper for frigjøring og likeverd inkluderer alle, ikke bare noen.

Les også: Kjendislege: – Kjønnet ditt er det bare du selv som kan vite

Alberte Bekkhus spør hvordan såkalte «kvinneaktivister» kan kjempe for et syn som reduserer «kvinne» til «person som føder»?

– Å ha biologisk kjønn som kjepphest gjør ikke annet enn å svekke kampen for kjønnsbasert frigjøring, skriver hun og legger til:

– Det er omtrent så langt vekk man kan komme fra den progressive kvinnebevegelsen vi trenger for å oppnå full kvinnefrigjøring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon