Kjetil Rolness. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
annonse
annonse

Brått smalt bomben – idretts-Norge er gjennomsyret av rasisme.

– Ikke sitt i sofaen og bli revet med av stemningsbølger og politisk aktivisme. Gjør jobben din, skriver Rolness i Medier24, og forteller hva journalister egentlig skal gjøre:

– Bedriv alminnelig kritisk journalistikk – inkludert kildekritikk av tvilsomme rapporter bestilt av forbund som har funnet ut av selvpisking bør inngå i omdømmebyggingen.

annonse

I en rapport fra NIF hevdes at et flertall av folk som jobber i og stiller frivillig for norsk idrett har en blindsone hvor rasismen får lov til å leve. Rolness kritiserer mediedekningen, og sier det kan være andre årsaker enn rasisme. Men det overser journalistene. De ser på rapporten som en videreføring av BLM-aktivismen, og at den avdekker en dyp strukturell rasisme i idretts-Norge.

Les også: Kjetil Rolness om NRK: – Hvor idiotisk kan journalistikk egentlig bli i dette «antirasistiske» året?

Slik lød introduksjonen Dagsrevyen: «Idretten står i fare for å bidra til mer rasisme i samfunnet. Ikke mindre. Det den knusende konklusjonen i en ny rapport laget for Norges idrettsforbund».

annonse

«Funnene om rasisme i norsk idrett er opprørende lesning», var forsiden av Aftenposten. Og Dagsavisen fastslår at «strukturell rasisme i idretten er et ledelsesproblem».

– Den får alle parter – medier, organisasjoner, statsråder – til å framstå som de har «våknet» og «sett» et stort samfunnsproblem, uten at noen vet hvor stort eller alvorlig problemet faktisk er, skriver han, og legger til:

– For vi har rett og slett ikke fått afrikanere, asiater og søramerikanere til å drive med langrenn, hopp, kombinert, skiskyting, alpint, skøyteløp, bandy, ishockey, curling, aking og hundekjøring.

Les også: Raja legger press på idretten for å bekjempe rasisme – Kjøll legger seg flat

Rolness tipper det er neppe mange minoritetspersoner i Strikkeforbundet eller Redningsselskapet heller. Han har lest rapporten, og kaller det: «en pinlig svak, sammenrasket og tendensiøs verk på 50 sider».

– Rapporten starter ikke med et åpent spørsmål om hvorvidt, eller i hvilken grad, rasisme finnes i norsk idrett. Den starter med å fastslå at antirasisme nå er i vinden. Fordi det har stått masse artikler om hverdagsrasisme og strukturell rasisme i norsk presse.

annonse

Her presenterer forskerne rapporten om rasisme i idretten:

Det er ikke bare Kjetil Rolness som er kritisk til rasismeanklagene mot idretts-Norge. Samfunnsdebattant Espen Goffeng skriver i Nettavisen at man smører en «stygg, stygg anklage tynt utover tusenvis av mennesker» og legger en «mørk sky av mistanke over en betydelig del av befolkningen».

Les også: Reagerer på rasismeanklager i idretten: – Ikke en eneste person i media har klart å påpeke bristene i konklusjonen

Goffeng skriver videre at det ikke er overraskende at innvandrere ikke er korrekt representert i skiskyting. Det synes han er like rart som at de er overrepresentert i cricket. Om en ser bort fra forestillingen om strukturell rasisme, skriver han, så er det noen barn som holdes borte fra fritidsaktiviteter, eller økonomiske hensyn. Idrett koster også penger. Samt dugnadstradisjon.

– Svaret er og blir kun en eneste ting: Rasisme.

Kjetil Rolness radbrekker medienes hang til å rapportere om innvandreres underrepresentasjon

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon