- Resett - https://resett.no -

Identitetspolitisk kaos på dansk kunstakademi

Oppgjør med påstått strukturell rasisme og sexisme på Det kongelige danske kunstakademi.

Den nå avsatte rektoren, Kirsten Langkilde, kan fortelle om at skolen styres av en fryktkultur, identitetspolitikk og «cancel culture», skriver Aftenposten. [1]

– Danskene har prøvd å fortelle seg selv at alt er i orden. Høyrepartiene og høyrefløyen i Danmark sier at det var identitetspolitikken som fikk styre på kunstakademiet. Men det er riktigere å si at studentene er opptatt av problemene og utfordringene vi faktisk har i samfunnet, sier Langkilde.

annonse

Langkilde ble fjernet av den danske regjeringen etter det danske aviser beskriver som en «militant nyfeministisk ideologi» hvor beskyldninger om at noen har krenket andre på bakgrunn av kjønn, identitet og rase, sitter løst.

Noen går så langt som å kalle det USA-import, noe Langkilde ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg kan bare snakke for den tiden jeg har vært der. Noen av studentene er litt harde og finner seg ikke i sjikane. Men de studentene jeg har jobbet med, har vært dyktige og ordentlige.

annonse

Instituttleder Katrine Dirckinck-Holmfeld kastet en statue av skolens grunnlegger, Frederik V, i havnen i København fordi hun ville rette fokuset på den danske kolonitiden etter Black lives matter og rasismeoppropene.

Langkilde ga læreren som kastet bysten i havnen sparken, men kan selv ha vært med på å bidra til polariseringen på skolen.

– Jeg vil ikke kalle det politisering i negativ forstand. Men selvfølgelig mener jeg unge kunstnere må forholde seg til virkeligheten vi lever i. Vi blir klokere og er i stand til å romme flere perspektiver på vår egen kultur og vår egen bakgrunn, sier Langkilde.

Kulturjournalist og forfatter Poul Pilgaard Johnsen var den første som skrev om forholdene på Det kongelige danske kunstakademi.

– Det er ikke rektoren som har opptrådt identitetspolitisk, men hun har latt det utvikle seg. Det er tydeligere der enn på universitetene, men det har også begynt å komme andre steder, sier Johnsen

På Kunsthøgskolen i Oslo har rektor Måns Wrange sluttet som en protest mot den «massive og ofte ytterst unyanserte og populistiske» kritikken av studentenes krav.

annonse

Studenter og ansatte har der sagt tydelig ifra om rasisme etter Black lives matter, og tatt til orde for fag og endringer som gjør at det «hvite blikket» i mindre grad skal råde.

 

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474