Skjermbilde fra den aktuelle videoen. Foto: Следственный комитет Российской Федерации
annonse
annonse

Vekker oppsikt.

I en nylig publisert video kommer russisk politi med lykkeønskninger til dem av landets innbyggere som har rundet fjorten år.

– Har du fylt fjorten? Gratulerer!, innleder en politikvinne mens hun viser frem en bløtkake med like mange lys på.

annonse

Men deretter følger det et budskap som kanskje legger en demper på bursdagsfeiringen. Fra fjorten års alder er du nemlig strafferettslig ansvarlig for en lang rekke forbrytelser, herunder drap, utpressing og terrorisme.

Mens en politi-emoji viser et skilt med de aktuelle paragrafene i УК РФ, kortnavnet på Russlands straffelov, leser politikvinnen og hennes kolleger opp straffbare forhold som fjortenåringer kan tiltales etter.

Les også: Sverige: Voldtekter og drap henlegges, mens politiet prioriterer «hatkriminalitet»

annonse

– Ditt liv er ditt ansvar. Gratulerer med dagen fra etterforskningskomiteen, avrundes videoen.

Bak hilsenen står Moskva-avdelingen av Den føderale etterforskningskomité, en slags blanding av påtalemyndighetene og spesialenheten for politisaker, og Moskvas byregjering ved Departementet for samfunnssikkerhet.

Politiets video er blitt hyppig delt i sosiale medier – og dermed skulle man tro at budskapet var nådd frem og at kampanjen var vellykket.

Videoen ble imidlertid raskt offer for russernes sans for harselas.

– Jeg så nettopp på denne. Offisielt årets beste video fra Den russiske føderasjons etterforskningskomité i kategorien «Hvaforno?» Aaaaaaaaaaa, skriver en Twitter-bruker.

Politiet valgte derfor å fjerne videoen fra sine nettsider. En talskvinne i Departementet for samfunnssikkerhet forsvarer likevel kombinasjonen av bursdagseffekter og juridisk alvorsprat, som angivelig gjør at «flere folk vil lære om ansvaret og fortelle dette til barna sine», skriver The Moscow Times.

Videoen er fortsatt tilgjengelig i sosiale medier, og kan ses her:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon