- Resett - https://resett.no -

Terrortiltalt kvinne løslatt fra varetekt

Den da terrorsiktede kvinnen fotografert på Kastrup lufthavn i København da hun i januar i fjor var på vei til Norge etter ti måneder i al-Hol-leiren i Syria. Hun er nå tiltalt for terrordeltagelse. Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK / NTB

IS-kvinnen som førte til at Frp gikk ut av regjering, er løslatt fra varetekt. Rettssaken mot henne starter mandag. Hun er tiltalt for flere års deltagelse i IS og risikerer seks års fengsel.

– Strafferammens lengde tilsier at vilkårene ikke lenger er til stede for å holde henne i varetekt, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten [1].

Den 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen har sittet varetektsfengslet siden norske myndigheter for rundt et år siden hentet henne ut fra al-Hol-leiren i Syria. Hun ble pågrepet av PST da hun i fjor vinter landet på Gardermoen sammen med sin da fem år gamle sønn og hans tre år gamle lillesøster.

annonse

Hun er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppen IS fra 2013 til 2019. Hun skal ha tilrettelagt for at hennes ektemenn kunne delta i stridshandlinger ved å passe hus og barn.

Nekter straffskyld
Kvinnen nekter straffskyld og hevder at hun som kvinne i realiteten ikke hadde mulighet til å trosse ektemennene, bryte med IS og komme seg ut av Syria. Gjennom årene hun befant seg i landet, var hun gift med tre fremmedkrigere og fikk barn med to av dem.

Påtalemyndigheten bestrider ikke at kvinnen aldri begikk stridshandlinger eller selv aktivt bidro til IS’ krigføring i Syria. Men at hun stelte hjemme, tok vare på barna og holdt husholdningen i gang, bidro til at ektemennene kunne gå ut i felten og krige for IS, mener de.

annonse

– Retten må avgjøre om handlingene tiltalen tillegger kvinnen er straffbare som deltagelse i terrororganisasjon i straffelovens forstand. Retten må også ta stilling til om tiltalte var tvunget til å opptre som hun gjorde, og om hun derfor må frifinnes, sier kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus.

Uklarhet om sønnens helsetilstand

Da regjeringen fattet beslutningen om å hente kvinnen og barna hjem, var det først og fremst på grunn av den angivelig alvorlige helsetilstanden til hennes eldste barn. Det skapte voldsomme politiske bruduljer og førte til slutt til at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering.

I tiden etter er det blitt stilt spørsmål ved hvor syk gutten egentlig var. Spørmålet er aldri blitt besvart, hverken av regjeringen eller kvinnens forsvarer. Han har vist til at helseopplysninger er underlagt strenge taushetsregler, også når det gjelder sønnen til en terrorsiktet kvinne.

Senest da tiltalebeslutningen ble offentliggjort i begynnelsen av februar, gikk avtroppende Frp-leder Siv Jensen ut i VG [2] med krav om at retten måtte informere om guttens helsetilstand.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474