Bullionmynter i gull av typen American Gold Eagle. Illustrasjonsbilde. Foto: Steve Heap / Shutterstock / NTB
annonse
annonse

Frykter rask renteøkning.

2020 ble på mange måter en parademarsj for gullet, som forrige sommer passerte 2.000 dollar pr. unse for aller første gang.

I alt la gullprisen på seg 25 prosent i fjor. Mange har derfor håpet at 2021 også skal bli et knallår for det klassiske edelmetallet.

annonse

Det kan de se langt etter, mener analytiker.

Hos Kitco News har David Lin snakket med Bill Baruch, som er president i Blue Line Futures og regelmessig gjest i programmet. Nå har Baruch dårlig nytt: Stigende renter gjør at både gull og aksjemarkedet vil sakke akterut i år.

Det begynte i oktober 2020, da treasury yields – renten på amerikanske statsobligasjoner – begynte å stige. Men siden stigningen skjedde så sakte, er det først etter nyttår realiteten har gått opp for de brede segmentene i aksjemarkedet.

annonse

Les også: Bitcoin har passert 50.000 dollar: – Null verdt, sier Dagens Næringsliv

– Når rentene stiger sakte og stødig, er det ingen big deal. Men hvis vi ser store 0,10 basispoeng, 0,20 basispoeng, til og med 0,30 basispoeng på en uke eller to, da begynner det å nærme seg en smertegrense, mener Baruch.

– Hvorfor er 1,5 en smertegrense? Hva betyr det begrepet, spør Lin.

– Du vet, det er trykt opp mye gjeld, du har en god del gjeld på balanseoppstillingene, og de vil koste mer å betjene den gjelden, sier Baruch om renteoppgangen.

‘Gold is going to be outpaced by silver and platinum’ – Bill Baruch

Platinum and silver have fundamental tailwinds from both rising inflation and improving economic conditions that will propel these metals to grow faster than…

Baruch understreker at hastigheten på renteøkningene, ikke økningene i seg selv, er det som skremmer markedet.

Mens gullfesten i 2021 dermed kan måtte avlyses, tror analytikeren at både sølv og platina vil ha raskere verdistigning.

Les også: Investorlegende selger seg helt ut av gull

annonse

Grunnen er at både stigende inflasjon og bedring av økonomien etter COVID-19 vil drive etterspørselen etter sølv oppover. Sølv har nemlig langt flere industrielle egenskaper enn storebroren gull har.

Baruch viser til at platina har steget fra 1.080 til 1.274 dollar pr. unse hittil i februar, mens gullprisen er ned fra 1.860 til 1.783 dollar pr. unse.

– Teknisk bryter platina og sølv ut av en ti år nedgående trend, er Baruch overbevist om. Analytikeren er dessuten bullish på olje, hvis etterspørsel vil dras oppover etterhvert som samfunnet gjenåpnes og økonomien bedrer seg.

Nordmenn hamstrer sølv etter #SilverSqueeze: – Betydelig oppgang, sier forhandler (+)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon