Oberstdorf, Tyskland 20210225. Johannes Klæbo og Erik Valnes under kvartfinalen i sprint for menn under VM på ski i Oberstdorf torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

Johannes Høsflot Klæbo spurtet hjem VM-gullet i langrennssprint og forsvarte tittelen fra 2019. Erik Valnes tok sølvet, mens Håvard Solås Taugbøl tok bronsen.

Valnes gikk først inn på oppløpet. Der var derimot Klæbo raskest, mens Valnes med nød og neppe holdt unna for Taugbøl.

Dermed ble det favorittseier til Klæbo i Oberstdorf-VMs første øvelse. Han lå i flere uker på Skeikampen og ladet opp sammen med pappa Håkon og i perioder morfar Kåre (78) før mesterskapet.

annonse

Sistnevnte er ikke med til Tyskland, men har en sentral rolle som Klæbos personlige trener og mentor.

– Jeg har det utrolig bra. Det har vært et krevende år. Vi har tatt valg der vi skal prøve ha våre beste dager her. Når det da går, betyr det ekstremt mye og smaker ekstra deilig, sa Klæbo til NRK.

– Det har vært tungt å sitte hjemme og se på Tour de Ski, men når jeg får stå her sammen med to gode lagkompiser på pallen, er det ekstrem morsomt, la han til.

– Enormt
annonse

Klæbo var overlegen i prologen og vant 3,48 sekunder for Valnes. Fra første heat i kvartfinalene hadde de to ingen problemer med å ta seg til semifinalen. De gjentok bedriften i semifinalen, selv om Bolsjunov var en trussel.

– Medalje, det er stort. Det er bare å høre på de ordene: Medalje i VM, det er enormt. Jeg har virkelig hatt dette som et stort mål, så blir det et annet føre, men så takler jeg det bra, sa Valnes til NRK.

Også trener Arild Monsen var i godt humør etter finalen.

– Det var fantastisk. Jeg er så glad på gutta sine vegne. Alt er etter planen, fra første til siste stavtak, sa trener Arild Monsen til NRK.

– Ikke minst Håvard, som hadde mer enn kniven på strupen før VM-uttaket, sa han.

Iversen og Golberg ut

Emil Iversen vant sin kvartfinale enkelt, men ble nummer fem i Klæbo og Valnes’ semifinale.

Også Taugbøl var sterkest i sin kvartfinale og vant sin semifinale lett.

Etter 4. beste tid i prologen fikk derimot Pål Golberg en tyngre semifinale, men han tok seg videre på tid med sin 3.-plass. I semifinalen ble han nummer fire uten at tiden kunne hjelpe ham.

annonse

Det var tett opp mot 15 graders varme under konkurransen i Oberstdorf.

Arrangøren valgte å legge starten tidligere enn opprinnelig planlagt for å skåne løypene for sola. I tillegg ble traseen saltet slik at forholdene ikke skulle ende opp helt kritikkverdige.

Kopierte Northug

Klæbo er den første mannlige langrennsløperen på ti år som forsvarer et individuelt VM-gull. Petter Northug gjorde det to ganger i Oslo i 2011. To år tidligere vant han tre- og femmil i Liberec.

24-åringen Klæbo ble torsdag den første blant gutta til å vinne VM-sprinten to ganger. Øvelsen kom på programmet i 2001 da Tor-Arne Hetland vant.

Søndag står Klæbo med en ny solid seiersmulighet i lagsprinten. Han er tittelforsvarer også i den øvelsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon