Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
annonse
annonse

CO2-avgiften kan bli Norges fremste konkurransefortrinn.

– Norsk skog kan brukes til byggematerialer, men taper for ofte i konkurranse med fossile materialer som stål og betong, skriver Knut Skinnes og Kjersti Kinderås fra Norwegian Wood Cluster i Finansavisen, og forteller om deres løsning:

– Når avgiften på de fossile materialene går opp, øker trematerialenes konkurransekraft.

annonse

Les også: Rotevatn: – Senterpartiet har markert seg som en motstander av miljøavgifter

Lederne i Norwegian Wood Cluster skriver at det samme gjelder energi. Når prisen på fossilt karbon går opp, øker det konkurransekraften for fornybar energi. Dermed kan en høy CO2-avgift bli en ny start for utvikling av industri og produksjon med ressurser fra skogen, jorden og havet.

– Våre konkurransefortrinn kan øke i takt med høyere avgifter, skriver de og legger til:

annonse

– Avgiftene bør trappes opp gradvis, på sikt så høyt opp at det er økonomisk uforsvarlig å forbrenne fossilt karbon uten lagring.

– Dette vil resultere i en produksjon og et samfunn som ivaretar 1,5-gradersmålet. Samtidig trenger vi en helhetlig industristrategi med klare ambisjoner for utbygging av grønn kraft.

Les også: Solgründer: – Staten bør bruke krisen til å doble støtten til forbrukere som vil investere i solenergi

De mener også at en så fundamental endring som CO2-avgiften vil være, krever en stat som bidrar ved å avhjelpe selskaper og industri som blir rammet av økt CO2-avgift. Industrien trenger kunnskap og kapital for å endre sin produksjon, samt til utvikling av nye løsninger.

– For at AS Norge skal utnytte og utvikle sine konkurransefortrinn, trenger vi en aktiv stat som stimulerer til det. Støtteordninger til omstilling og ny grønn industri må styrkes.

Bensin og diesel kan bli 4-5 kroner dyrere per liter, hvis MDG får viljen sin

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon