Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

Vindkraftutbyggingen i Norge går over stokk og stein. Det bekreftes av ferske tall fra Wind Europe. Av landbasert vindkraft slo Norge alle, med å installere en effekt på vel 1,5 GW i 2020, foran Tyskland, Spania og Frankrike på de neste plassene.

Nederland og Tyskland ligger foran om en også tar med utbygging av havbasert vindkraft. På land er det ingen som slår Norge – landet som trolig har verdens største overskudd av elektrisk kraft, i hvert fall i forhold til folketallet.

For Tysklands vedkommende er tallet på land det laveste siden 2010. Det viser at den sterke og økende folkelige motstanden mot vindkraft har begynt å gi resultater. I Norge har også motstanden mot vindkraft økt kraftig, men det gir politikere og myndigheter blaffen i.

annonse

Tyskerne har klart å rettsliggjøre sin motstand. Det har foreløpig ikke gått så bra i Norge.

En måling utført av Den norske Turistforening i oktober i fjor viste at vindkraftmotstanden i Norge var økt med 68 prosent på ett år. I den nye målingen var andelen svært eller ganske negative til utbygging av vindkraft på land økt fra 25 til 42 prosent.

Andelen som var positive sank fra 49 prosent til 35 prosent. Ifølge målingen er det altså flere som er motstandere enn tilhengere av landbasert vindkraft i Norge.

annonse

– Vi ser et markert stemningsskifte i befolkningen. Jeg tror at reaksjonen kommer fordi folk ser hvilke enorme naturødeleggelser mange av vindkraftverkene har på urørt natur, sa Per Hanasand, styreleder Den Norske Turistforening (DNT) i en kommentar.

Når det kommer til vindkraftutbygginger som påvirker turområder, urørt natur og dyreliv er motstanden enda høyere enn den generelle holdningen til vindkraft på land. 2 av 3 er imot slike inngrep, mens bare 1 av 10 er positive.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

I 2020 toppet Norge statistikken over utbygging av vindkraft på land, foran Tyskland, Spania og Frankrike. (Wind Europe)
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon