Forsvarer Nils Christian Nordhus (t.h.) og statsadvokat Geir Evanger. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

Da Bastian Vasquez døde mens han laget bomber, så den tiltalte Sumaira Ghafoor angivelig sitt snitt til å rømme fra Syria. Men forsøkene på å hyre en menneskesmugler mislyktes.

– Jeg ble satt ut i første omgang da jeg fikk beskjed om at Bastian var død. Men da jeg kom til meg selv, skjønte jeg at nå kunne jeg komme meg ut, sa den 30 år gamle kvinnen i retten tirsdag.

Hun fortalte mandag hvordan hun ganske kort tid etter at hun sluttet seg til ektemannen, Bastian Vasquez, i 2013, skjønte at hun «var på feil sted».

annonse

NTB skriver at hun gikk «til dels gråtende, dypere inn i beskrivelsene av hvordan hun ble utsatt for vold og seksuelle overgrep, og hvordan Vasquez angivelig nektet henne legehjelp. Flere ganger skal hun ha bedt ham om skilsmisse, noe hun skulle få hvis hun ga fra seg sønnen,» forklarte hun.

– Men jeg stolte ikke på ham. Jeg kunne ikke være trygg på at han ville gi meg skilsmisse selv om han tok sønnen min, sa kvinnen.

Kontaktet advokat i Norge

I april 2015 døde den norsk-chilenske fremmedkrigeren mens han drev med produksjon av bomber for IS.

annonse

– Jeg tok kontakt med min norske advokat og sendte et detaljert bilde av hvor jeg bodde, slik at de kunne sende en smugler som kunne hente meg derfra. Men byen var for liten og for godt kontrollert.

Ghafoor forklarte hvordan hun etter hvert mistet håpet om å bli smuglet ut av Syria.

– Det var derfor jeg giftet meg på nytt. Hvis jeg fikk en mann som var i Raqqa, kunne jeg kanskje komme meg videre, sa hun.

Men den nye ektemannen holdt ikke løftene sine, forklarte hun. Han skulle bli faren til hennes datter.

Mannen døde i kamp i 2017. Den tiltalte kvinnen giftet seg kort tid etter med en av hans kamerater.

– Du overlever ikke som kvinne i Raqqa uten en mann, forklarte kvinnen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon