IS-kvinnen Sumaira Ghafoor var tilknyttet det radikale islamistmiljøet som blant annet arrangerte en demonstrasjon foran USAs ambassade i 2012. Kort tid senere reiste hun og en rekke andre muslimer fra Norge til Syria. Foto: NTB Scanix
annonse
annonse

IS gikk aggressivt ut for å rekruttere utenlandske kvinner.

– I hele sin periode anslås det at ISIL tiltrakk seg 52.800 fremmedkrigere. Av dem var mellom 13 og 16 prosent kvinner, altså rundt 6.800 utenlandske kvinner, sa professor Brynjar Lia i midtøstenkunnskap ved Universitetet i Oslo.

Brynjar Lia er sakkyndig og vitne i saken mot IS-kvinnen. Hun var gift med tre fremmedkrigere i Syria og fikk barn med to av dem.

annonse

Hun nekter straffskyld og har forklart at hun ikke gjorde annet enn å være hjemme, lage mat, vaske klær og stelle barna. Dessuten var hun underlagt mannen. Hun kunne ikke gå noe sted uten en mannlig verge.

– Kvinners rolle i IS var primært å være kone og mor. I forskningen opereres det med formuleringen «enabler of jihad» – at kvinnen muliggjør jihad fordi de ikke bare er gode ektefeller, men fordi de også føder barn som igjen oppdras til å være fremtidige soldater for kalifatet, sa Lia.

Han poengterte at IS aktivt brukte kvinner i sitt propagandaarbeid og la stor vekt på hvor viktig kvinner var til å skape og bygge en ny generasjon med jihadister.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon