Forsvarets nye etterretningsskip Marjata (til høyre). Det er det fjerde spionskipet i rekken som har det samme navnet. Skipet skal etter planen settes i drift i nordområdene i løpet av våren 2016. Ved siden av ( til venstre) ligger skipet Eger, som skal patruljere områdene i Barents- og Norskehavet etter en større oppgradering. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB
annonse
annonse

Forsvarsdepartementet åpner for å bruke en sikkerhetsventil i sikkerhetsloven for å stanse salget av Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap, ifølge NTB.

– Sikkerhetslovens paragraf 2.5 er en del av den vurderingen som nå gjøres, sier kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet til E24.

Paragrafen omtales som en «sikkerhetsventil» som gir regjeringen mulighet til «å hindre aktivitet som kan utgjøre en risiko for nasjonal sikkerhet.» Terskelen for å bruke paragrafen skal derimot være høy.

annonse

– Men samtidig er den nettopp lagt inn for å være en sikkerhetsventil dersom man havner i en situasjon med et selskap man ikke har en sikkerhetsavtale med, og som ikke er omfattet av regelverket, sier Dåsnes.

Bergen Engines er ikke omfattet av sikkerhetsloven i dag. Selskapet, som driver en motorfabrikk på Hordvikneset i Bergen, inngikk i februar en avtale om oppkjøp med det russiskkontrollerte selskapet TMH International.

Bergen Engines har det norske Sjøforsvaret som en av sine viktigste kunder og har kontrakt for vedlikehold av en rekke av deres skip, deriblant E-tjenestens spionskip FS Marjata.

annonse

Salget til russerne har fått massiv kritikk fra flere hold. Både opposisjonen og norske forsvarseksperter har omtalt det som en stor sikkerhetsrisiko.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon