Fotomontasje: Egge Gård i Lier. Foto: Gorm Kallestad / NTB / Sylvi Listahaug / Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Virusutbruddet har avslørt at norsk landbruk er helt avhengig av underbetalte løsarbeidere. Den samme næringen som mottar enorme summer i subsidier.

Nå som grensen er stengt, viser det seg at landbruket må redusere produksjonen. De får ikke tak i utlendinger. For å gjøre landbruket mindre avhengig av billig arbeidskraft fra utlandet vil Sp og Ap øke lønningene, skru opp tollen og vri subsidiene bort fra de store produsentene.

Les også: I år blir det lite jordbær, og dyrere blir de også

annonse

– Dette handler om at store deler av næringen har gjort seg avhengig av lavt betalte gjestearbeidere. Lønnen må forbedres på lang sikt, sier Nils Kristen Sandtrøen i Ap til Klassekampen, og belyser noe oppsiktsvekkende:

– Jordbruket er den mest politisk styrte næringen. Da er det et paradoks at arbeidet i den samme næringen er dårligst betalt.

Les også: Fiskefabrikk-eier: – Det er noe riv, ruskende galt med systemet. Nav godtar at noen ikke vil jobbe

annonse

Geir Pollestad er leder for næringskomiteen på Stortinget, de som har ansvaret for landbruket. Han mener Sylvi Listhaug er årsaken til det lave lønnsnivået: Da hun var landbruksminister favoriserte hun de store, og det tror han har skapt den situasjonen vi har i dag. Pollestad vil heller satse på de små familiebrukene. De er mindre sårbare enn de store.

– Vi ser konsekvensene av en feilslått og sentralisert landbrukspolitikk. For en del år tilbake ville ikke dette ha vært en så stor sak. Da var det flere i familiejordbruket. Nå har vi hatt en kraftig sentralisering og svekket lønnsomhet. Det har skvist ut mange, og en står igjen med noen få som har gjort driften sin avhengig av underbetalte gjestearbeidere.

Egge Gård: Får ikke vietnamesere inn i landet – vurderer å droppe jordbær i år

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon