Pave Frans møter sjiamuslimenes øverste leder i Irak, ayatolla Ali Sistani. Foto: AFP
annonse
annonse

Katolikkenes religiøse overhode, 84 år gamle pave Frans, møtte lørdag sjiamuslimenes øverste leder i Irak, ayatolla Ali Sistani.

De to aldrende mennene – paven er 84 år gammel og Sistani er 90 – møttes i sjiamuslimenes hellige by Najaf, 180 kilometer sør for Bagdad.

Sistani tar sjelden imot gjester, men gjorde et unntak for paven, som er på et fire dager langt besøk i Irak.

annonse

Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det færre enn 400.000 igjen i en befolkning på 40 millioner.

Pave Frans har i årevis arbeidet for å bedre forholdet mellom kristne og muslimer og har blant annet etablert et godt forhold til sunnimuslimske ledere som sjeik Ahmed el-Tayeb i Kairo.

Fakta om pavebesøket i Irak

Disse fem stedene er blant dem Pave Frans skal besøke under pavebesøket til Irak:

Bagdad
annonse

På den første dagen av pavebesøket talte paven ved Vår frues frelseskirke i Bagdad, der mer enn 50 mennesker ble drept i et gisselangrep utført av islamister i oktober 2010.

Kirken har nå ruter av sotet glass, med ofrenes navn påskrevet. Over alteret står budskapet «Døden, hvor er seieren din?».

Najaf

Paven besøkte lørdag Najaf, den 1.230 år gamle byen som er det åndelige hovedsetet for brorparten av verdens sjiamuslimer.

I byen ligger profeten Mohammads fetter og svigersønn, imam Ali, gravlagt.

Pave Frans møtte lørdag de irakiske sjiamuslimenes øverste leder, 90 år gamle ayatolla Ali al-Sistani.

Ur

Fra Najaf skal paven reise til ørkenbyen Ur, som ble grunnlagt rundt 3.800 år før Kristus. Det viktigste kjennemerket i Ur er zigguraten, en pyramide-aktig struktur som ble utgravd i mellomkrigstiden.

Ur antas å bety «by» på sumerisk og skal være byen der Abraham – faren til både jødedommen, kristendommen og islam – ble født i det andre årtusenet før Kristi fødsel.

Der skal pave Frans delta et i interreligiøst bønnemøte med noen av de minste minoritetene i Irak, blant dem yazidier.

annonse
Mosul og Qaraqosh

Brorparten av Iraks kristne hører hjemme i Nineveh-provinsen nord i landet. Provinshovedstaden Mosul er byen der IS valgte å kunngjøre dannelsen av sitt «kalifat» i 2014.

I Mosul skal paven besøke al-Tahera-kirken vest i byen, som ble herjet av IS og kampene som til slutt tvang jihadistene ut av byen.

Om lag tre mil lenger sør ligger Qaraqosh, som også er kjent som Hamdaniyah og Bakhdida. Byen er av stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by. Den fikk omfattende skader da den ble invadert av IS.

Arbil

Et av pavens siste stopp på reisen blir en messe under åpen himmel i de irakiske kurdernes hovedstad Arbil.

Det er spor etter bosetninger i Arbil så tidlig som det femte årtusenet før Kristi fødsel. Citadellet i byen ble satt på Unescos verdensarvliste i 2014.

(Kilde: AFP)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon