Britenes statsminister Boris Johnson forbereder britene på en hard Brexit. Foto: AFP / NTB Scanpix
Britenes statsminister Boris Johnson forbereder britene på en hard Brexit. Foto: AFP / NTB Scanpix
annonse
annonse

Et lekket dokument vier at den britiske regjeringen planlegger omfattende kutt i bistand og nødhjelp.

Planen går ut på å kutte støtten til Syria med 67 prosent, Libya med 63 prosent, til Somalia med 60 prosent og til Sør-Sudan med 59 prosent, skriver nettstedet openDemocracy.

Preet Kaur Gill fra Labour reagerer sterkt.

annonse

– Det er ikke til å komme bort ifra, mennesker vil dø, sier hun, og legger til:

– Kutt i støtten til land som står midt oppe i en humanitær krise, vil forårsake ødeleggelser, kaste noen av verdens mest sårbare mennesker ut i sult, får pressede helsevesen til å bryte sammen og frata folk tilgangen til rent vann.

Det ble nylig kjent at den britiske regjeringen kutter kraftig i bistanden til Jemen, og da også til kraftige protester fra opposisjonen og hjelpeorganisasjoner.

annonse

– Jeg er sikker på at folk her i landet forstår at vi må redusere bistanden i den situasjonen vi nå står oppe i, sa Johnson med henvisning til koronapandemien.

En talsmann for den britiske regjeringen sier at de enda ikke har tatt stilling til kuttene.

– Pandemien har rystet britisk økonomi og tvunget oss til å ta tøffe, men nødvendige beslutninger, blant annet om å gjennomføre midlertidige kutt i den totale bistanden, sier talspersonen, og tilføyer:

– Vi er fortsatt verdens ledende giver og vil i år brukte over 10 milliarder pund (118 milliarder kroner) på å bekjempe fattigdom, klimaendringer og fremme global helse, sier regjeringens talsperson.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon