Politiadvokat Line Nyvoll Nygaard (t.v.) i samtale med forsvarer Nils Christian Nordhus under straffesaken mot kvinnen som er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. Tirsdag forklarte kvinnens far seg i retten. Foto: Fredrik Hagen / NTB
annonse
annonse

Faren til den IS-tiltalte kvinnen Sumaira Ghafoor fortalte i retten om forsøkene på å få datteren ut av Syria.

– Jeg så at forholdet mellom henne og Bastian var elendig. Det var vondt å se, sa den IS-tiltalte kvinnens far da han tirsdag vitnet i rettssaken mot datteren.

Han reiste til Syria mot slutten av 2013 for å besøke datteren. Om kvinnens ektemann, Bastian Vasquez, sa han følgende:

annonse

– Da han kom hjem, kastet han klærne sine på gulvet som en femåring og krevde at hun måtte rydde dem opp. Det var hun som ordnet alt hjemme.

– Jeg følte at min datter var en slave. Hun hadde mistet alle sine rettigheter. Det var som et fengsel, sa han gråtkvalt.

Les også: Derfor identifiserer Resett IS-kvinnen Sumaira Ghafoor (29)

annonse

Faren hadde jevnlig kontakt med datteren gjennom telefonsamtaler og meldinger etter at hun hadde ankommet Syria, skriver NTB.

– Den første tiden fortalte hun veldig positivt om hvordan hun hadde det. Så sa hun at hun ville hjem, før hun igjen sa at hun ville bli.

– Jeg ville se sannheten med egne øyne og muligens få henne med meg hjem.

Betalte menneskesmugler

Da faren var hjemme i Norge igjen, jobbet han kontinuerlig med å få datteren hjem. Mannen tok blant annet kontakt med den tyrkiske ambassaden i Norge og flere kurdiske organisasjoner for å forsøke å få hjelp. Han var også i kontakt med advokat Bjørn Nærum.

– Det ble til at jeg betalte 36.000 kroner til en irakisk smugler. Jeg har ikke lettjente penger, så det var vanskelig for meg å få skrapet sammen pengene, sa faren.

Menneskesmugleren holdt imidlertid ikke sin del av avtalen, og det ble ikke noe smuglingsforsøk.

Fetteren

– Det ble veldig dumt og veldig feil. Det var ikke meningen å gifte henne bort uten at hun ønsket det, men i vår kultur er slike ting et vanlig tema, sa han.

annonse

Kort tid etter at det var snakk om giftermålet med fetteren, ble datteren sammen med Bastian Vasquez.

– Hun sa at hun ville gifte seg med ham. Hun ville gifte seg med en hun likte, og det var selvfølgelig helt i orden for oss, sa faren.

Førsteinntrykket av Vasquez var likevel ikke særlig godt, forklarte faren. Datterens kjæreste kom blant annet for sent da faren skulle møte ham første gang.

– I en kort samtale med henne merket jeg likevel at hun var forelsket. Men jeg visste ikke at hun var så forelsket at det skulle gå som det gikk, sa faren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon