Illustrasjonsbilde. Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Forskere ved NTNU sier tøffere stråledoser vil kunne bedre overlevelsen for pasienter med småcellet lungekreft.

Forsker og professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Bjørn Henning Grønberg, kan vise til positive effekter fra behandlingen så langt, skriver NRK.

– Vi vet at i dag er det kun en fjerdedel av pasientene som overlever denne kreftformen. Så det er viktig å forske og bedre behandlingen for denne gruppa, sier Grønberg.

annonse

I studien som pågikk fra 2014 til 2018, ble det rekruttert 170 pasienter med småcellet lungekreft fra 22 skandinaviske sykehus. De ble delt inn i to grupper.

Den ene gruppen fikk standard strålebehandling, mens den andre fikk en høyere stråledosering, samt en uke lenger behandling.

Bedre teknikker for strålebehandling samt begrensning av strålefeltene ved hjelp av ei høyteknologisk maskin, kalt PET-CT, gjør dette mulig.

St. Olavs hospital. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

– Da kan vi se nøyaktig hvor kreftcellene er. Det gir oss mulighet til å nærmest punktvis stråle kreftsvulstene, og mindre friskt vev vil bli berørt i prosessen, forteller Grønberg.

En mann som var med i gruppen som fikk den høye stråledoseringen forteller om tøffe tak under behandlingen, men at den faktisk virket.

– Store deler av ryggen var svidd. Det ramla av hudflak på størrelse med en tommelfingernegl. Det var veldig tøft. Men det gikk, sier Jan Einar Storøy.

Det har gått tre år siden han fikk behandlingen, og han har vært fri for kreft siden.

I Storøys gruppe var 74 prosent i live etter to år, mot 48 prosent i gruppen som fikk standard behandling.

Illustrasjonsbilde av lunger. Foto: Pixabay

– Dette kan være et gjennombrudd i behandlinga av ei gruppe lungekreftpasienter hvor det ikke har vært noe fremskritt på 20 år, sier Grønberg.

Ifølge Grønberg har gjennomsnittlig levetid økt fra knappe 22,5 måneder til over 37 måneder for dem som fikk ei ekstra stråleuke med høye doser.

Onkolog og leder for Norsk Lungekreftgruppe, Odd Terje Brustugun, sier denne behandlingen nå vurderes som standardbehandling ved aggressiv kreft.

annonse

– Styret i Norsk lungekreftgruppe har konkludert med at vi vil anbefale endring i strålebehandlingsopplegget, altså å øke stråledosen for denne pasientgruppen, når dataene er publisert.

Studien vil pågå i totalt fem år for å finne ut av om det er flere som blir helt friske av behandlingen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon