Illustrasjonsbilder. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX .
annonse
annonse

– Før ble alltid naturødeleggelser forsvart med argumentet «arbeidsplasser». Nå brukes i tillegg «klima» og «grønt skifte». Til og med nye gruver er visst «grønt skifte».

– Media og redaktørene har stort sett vært ukritisk heiagjeng til vindkraft og har i liten grad tatt opp ulempene. Noen få gode unntak finnes riktignok, særlig blant lokale, skriver Egil Kvernmo i iFinnmark, og legger til sin oppfatning av hva som skjer:

– Det er tydelig at den store og mektige kraftbransjen har stor påvirkningskraft ovenfor politikere, myndigheter og media.

annonse

Les også: Vindmøllesjef Åslaug Haga: – Det må bygges på land og til havs for å oppnå det grønne skifte

Kvernmo mener at naturødeleggelsene er store i klimaets navn.

– Jeg snakker selvsagt om den lite effektive, arealkrevende, ustabile og ulønnsomme kraftkilden vindkraft.

annonse

Han skriver at vindkraft blir sett på som vidundermiddelet i klimakampen. Selv om det var veldig ulønnsomt.

– For å få det lønnsomt og bygget ut mer fornybar energi, ble elsertifikater innført fra 2012. Ei komplisert støtteordning som i korthet går ut på at vindkraftselskapene i tillegg til inntekt fra kraft, får inntekt fra salg av elsertifikater. Til sist er det strømkundene som betaler med tillegg i strømregninga. Utbyggerne har også fått gunstige skatte- og avskrivningsordninger. De betaler heller ikke for de ekstra kraftlinjer som trengs, det gjør til slutt strømkundene med nettleie, skriver han, og legger til:

– De store og mektige stikker altså av med gevinsten. Vanlige folk og svake grupper får ulempene, og må i tillegg betale for elendigheta. Vindkraft har altså endt opp med at fellesskapet og norske strømkunder sponser utenlandske selskap slik at de kan tjene store penger på å ødelegge norsk natur.

Les også: Vindmøller: Heikki Holmås sitter på begge sider av bordet

Kvernmo avslutter med å skrive at det greit å være opptatt av klima og fornybar energi. Men det betyr ikke at man skal støtte useriøse aktører som ifølge ham bare er ute etter profitt og overkjører innbyggerne.

Hva vindkraftens lobbyister ikke forteller

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon