Asle Toje advarer om svinnende meningsmangfold. Foto: NTB Scanpix
Asle Toje er kritisk til at store deler av Norge stenges ned under koronakrisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

– Når offerstatus gir prestisje, lønner deg seg å være offer. Dette gir seg surrealistiske utslag, som det mye omtalte intervjuet med Meghan og Harry, der to av verdens mest privilegerte mennesker la frem sitt krav på offerstatus.

– Gjennom larmen ser vi konturene av et nytt, motsetningsfullt moralsk univers med pseudo-religiøse undertoner. Dette er et manikeisk verdensbilde, ting er sort eller hvitt. Å tilhøre rett side signaliseres utad i alt fra armbånd, til vilje til å straffe meningsmotstandere, slår forsker Asle Toje fast. Han mener vi står overfor en ny kulturrevolusjon og trekker frem intervjuet med prins Harry og Meghan som et eksempel.

– Den nye kulturen dyrker svakhet. Når offerstatus gir prestisje, lønner deg seg å være offer. Dette gir seg surrealistiske utslag, som det mye omtalte intervjuet med Meghan og Harry, der to av verdens mest privilegerte mennesker la frem sitt krav på offerstatus, skriver Toje i DN.

annonse

Reduksjon i meningsmangfold

Han mener intervjuet eksemplifiserer hvordan bølgene av identitetspolitikk bringer inn en dyptgripende endring i vestlig kultur

–Problemet er at mye av dette tankegodset rettferdiggjøres av annenrangs historikere og akademiske aktivister fra samfunnsvitenskapene, som reduserer kompleksitet til enkle dikotomier, slår Toje fast og påpeker mangelen på konservative stemmer i akademia.

annonse

–Kulturrevolusjonen springer ut av universitetene, advarer Toje og viser til at amerikanske akademikere er økende og andelen konservative sterkt fallende.

– Dette er et oppsiktsvekkende fall, gitt at andelen konservative i samfunnet har vært konstant, eller voksende. En ønskelig oppmerksomhet på mangfold synes å ledsages av en tilsvarende reduksjon i meningsmangfold.

Asle Toje bekymret for innvandring i ny bok: – Den høye tilliten er i ferd med å svekkes

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon