Fotballpresident Terje Svendsen slapp å få en norsk VM-boikott i fanget søndag, men Qatar-spørsmålet skal tas opp på et ekstraordinært ting 20. juni. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

En norsk boikott av neste års Qatar-VM blir ikke vurdert på søndagens fotballting. Saken skal i stedet avklares 20. juni.

Det kontroversielle herremesterskapet ble som ventet et tema på Norges Fotballforbunds heldigitale ting. Qatar-VM var ikke på sakslisten, men breddeklubben Oslo-Ørn la inn et benkeforslag om å ta det opp til debatt.

Skulle det skje, måtte to tredeler av tingdelegatene ha stemt for å ta forslaget inn på dagsordenen. Et slikt flertall kom ikke: 61 stemte for, 146 imot.

annonse

Dermed falt også muligheten for å vedta en boikott allerede søndag. Hadde saken blitt tatt opp til behandling og votering, ville et simpelt flertall vært nok til å vedta et nei til norsk deltakelse i 2022-VM kort tid før kvalifiseringen starter.

Senere i måneden skal Ståle Solbakkens lag i aksjon mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

– Det er veldig bra at vi får det på et ekstraordinært ting. Forbundsstyret har flyttet seg enormt fra å ville ha det til høsten, til selv å ta initiativ til å ha det i juni, sier Oslo-Ørns delegat Ole Kristian Sandvik til NTB.

Tema på eget ting
annonse

Qatar-saken skal drøftes på et ekstraordinært ting søndag 20. juni. NFF-styret satte av den datoen allerede før helgen. Fotballforbundet er ikke tilhenger av boikottalternativet.

– Vi skal belyse alle sider av spørsmålet om en eventuell boikott og lage en god saksfremstilling. Det blir et bredt sammensatt utvalg, som vi ikke har bestemt ennå, som skal jobbe med spørsmålet, sa fotballpresident Terje Svendsen til NTB fredag.

Debatten om Qatar-VM blusset opp for fullt her hjemme etter et initiativ fra Tromsø i slutten av februar. En rekke eliteserieklubber sluttet seg til oppfordringen om boikott i forkant av søndagens ting. Det samme gjorde Norsk Supporterallianse.

Samtidig var klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball, tydelig på at de ønsket en grundig vurdering, og at saken burde utsettes til et eget ting.

Massiv kritikk

Qatar har i mange år fått kritikk for blant annet arbeidsforholdene fremmedarbeidere opplever. Det er også blitt stilt kritiske spørsmål rundt måten landet ble tildelt fotball-VM på i 2010. Korrupsjonsanklager haglet fra dag én.

Avisa The Guardian skrev nylig at flere enn 6500 arbeidere fra fem asiatiske land har mistet livet i Qatar det siste tiåret. 37 av dødsfallene er direkte knyttet til stadionbygging.

Det var flere delegater på årets fotballting enn vanlig. At det ble gjennomført digitalt, kan forklare oppsvinget.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon