Utkledt kvinne i forbindelse med maslenitsa, en feiring til vinterens avskjed, ved Izmajlovskij-kremlen i Moskva 13. mars 2021. Illustrasjonsbilde. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
annonse
annonse

Oslo stenges ned for tredje gang. Eller var det fjerde?

I Russland – et land med 146 millioner innbyggere – har myndighetene siden nyttår klart å bringe smitten ned fra 25.000 til snaut 9.000 nye tilfeller om dagen.

Nylig kunne Moskvas borgermester Sergej Sobjanin derfor oppheve de aller siste corona-restriksjonene, nemlig for de syke og eldre, med virkning fra 5. mars.

annonse

Forleden meldte Norge, med fem millioner innbyggere, om 1.156 nye smittede.

Hva er grunnen til at Russland, herunder metropolen Moskva med 20 millioner innbyggere, så godt som er gjenåpnet, mens Oslo med 500.000 innbyggere i går kunngjorde sin nte nedstengning?

Et tilbakeblikk på fjoråret kan bringe oss nærmere et svar. Som kjent oppstod SARS-CoV-2, bedre kjent som coronaviruset, i Kina senest desember 2019. Påfølgende måned ble verdenssamfunnet klar over utbruddet.

annonse

Les også: Ny rekord i antall koronasmittede i Oslo siste døgn

Allerede sist i januar 2020 ble virus-utbruddet drøftet på høyeste hold i Russlands regjering, og straks etterpå kom de første tiltakene, blant annet stans i togtrafikken fra Beijing til Moskva. Noen uker senere var Russland i praksis stengt for innreise.

På samme tid satt Erna Solberg og småslumret. Først da Ernas sjef i WHO erklærte virus-utbruddet som global pandemi 11. mars, kviknet statsministeren til.

Saken fortsetter.

Det var ikke vanskelig å holde avstand på Den røde plass 13. mars 2021. Ill.bilde. Foto: Yuri Kadobnov / AFP / NTB

Fra 30. mars til 9. juni 2020 hadde Moskva portforbud hvor det i hovedsak var tillatt å oppsøke dagligvare og apotek samt lufte hunden. Dermed lyktes myndighetene å få ned smittetallene, og kjøpte seg samtidig tid mens en vaksine ble utviklet.

Les også: Britisk storavis: Portugisisk sykepleier døde etter Pfizer/BioNTech-vaksine (+)

11. august kunne Russland kunngjøre at landet, med sin verdensledende ekspertise i farmakologi, hadde godkjent en COVID-19-vaksine og at masseproduksjon omgående ville gå i gang. Bare måneder senere ble de første sprøytene satt.

Saken fortsetter.

annonse
Grafen viser at Russlands daglige smittetall gikk ned under portforbudet fra mars til juni 2020. Deretter fulgte den såkalt andre bølgen, som fra januar 2021 ble nedkjempet. Kilde: The Moscow Times

Det er rett og slett et forbilledlig svar på en pandemi, helt etter boken: først flate ut smittekurven mens det utvikles vaksine, deretter skjerme de syke og eldre mens barn, ungdom og voksne gjenopptar hverdagen, og til slutt generell immunisering.

Hva med Norge?

Ett år etter at Erna Solberg fikk klarsignal til å erklære utbruddet som global pandemi, har norske myndigheter tilsynelatende fortsatt ingen kontroll på viruset.

Herunder har hele tre farligere mutasjoner, nemlig den britiske, den sørafrikanske og nå sist den brasilianske, fått lov å spre seg i Norge – selv til perifere steder som Årdal og Bodø – til tross for at riksgrensen i teorien er stengt og innreise karantenebelagt.

Les også: Fortsatt slipper 1000 tilreisende karantene hver dag: – Grensen er ikke stengt

Selv om Solberg dermed er ansvarlig for at COVID-19 fortsatt herjer, herunder de mange og mer smittsomme mutasjonene, er beskjeden fra Høyblokka klar: Nordmenn må belage seg på flere runder med nedstengning.

Saken fortsetter.

Russere morer seg under maslenitsa 14. mars 2021. Ill.bilde. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB
annonse

I august 2020 avviste helseminister Bent Høie å benytte den russiske COVID-19-vaksinen i Norge, og viste til at denne ikke var del av EUs innkjøpslag.

Istedenfor å si ja til den første vaksinen som bød seg, valgte regjeringen å vente på vaksiner som forsatt ikke fantes, som det senere viste seg å bli leveranseforsinkelser og knapphet på og som nå er satt på vent fordi vaksinerte dør av blodpropp.

Det hindrer ikke at Høie nå både velsigner avlyste konserter – så vel i friluft som innendørs – og forbud mot å ha flere enn to besøkende i hjemmet.

Regjeringen har unnlatt å stenge og bevokte grensene. Og de har av politiske grunner takket nei til en tilgjengelig vaksine.

Situasjonen i mars 2021 er med andre ord selvpåført – men hvem må bære byrden fra regjeringens feil etter feil etter feil? Det er folket, og da særlig ungdom, som jeg mener nå utsettes for noe som ligger tett opp til overgrep.

Saken fortsetter.

Fra skibakken 12. mars 2021. I bakgrunnen ses Moskva bygrense. Ill.bilde. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB

Jeg er ingen tilhenger av sittende Oslo byråd, men Raymond Johansen har etter mitt skjønn gjort så godt han kan for å begrense skadene av regjeringens vekselvis tilbakelente og famlende respons på pandemien.

Russerne friest i Europa

Erna Solberg og regjeringen har gjort et elendig arbeid, men er likevel freidige nok til å pålegge nordmenn ytterligere innstramminger av friheten.

Les også: Moskva opphever corona-restriksjoner: – Det er vår plikt å gjenåpne

Når vi skriver mars 2021, går Norge inn i en ny og enda strengere nedstengning. Samtidig har de «ufri» og «undertrykte» russerne hatt frihet til å ferdes og møtes niende måned på rad, helt siden forsommeren i fjor.

I praksis er russerne nå de frieste menneskene i Europa. Unge, voksne og eldre kan bevege seg fritt, mens butikker og restauranter ikke påføres innskrenkninger av privat eiendom i form av tvungen nedstengning.

Nå er det derfor viktigere enn noensinne å løfte frem russofobiens huskeregel nr. 1 for vesteuropeiske politikere:

Fortell dine velgere hvor forjævlig russerne har det. Selvsagt ingenting konkret som kan ettergås og eventuelt motbevises, men vage, mer generelle påstander som at russerne er fattige, sultne, redde og undertrykte.

Saken fortsetter.

Ballerina underholder turister på Hotel National i Moskva 10. mars 2021. Ill.bilde. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / NTB

Da godtar dine velgere at de betaler halve lønna i skatt, har sittet innesperret i snart ett år og druknes i asylsøkere, men russerne bare betaler 13 prosent inntektsskatt og har kunnet bevege seg fritt siden 9. juni.

Da lukker dine velgere øynene at sørgende kvinner i London massearresteres og at sivile i Nederlands gater slås til blods.

Da tror dine velgere ukritisk på at Putin er en slem diktator, mens Erna er god, varm og demokratisk.

Hylende kvinne i Nederland. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB
Kvinnen til høyre ble uprovosert skutt på kloss hold med vannkanon i Nederland. Foto: Twitter
Arrestasjoner i Stockholm. Kvinner og eldre ble pågrepet først. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
Kvinne trakasseres av politi i London. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
«Husk, jeg er egentlig fri. Det er russerne som er ufri.» Foto: Justin Tallis / AFP / NTB

.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon