Erik Solheim jobber i dag blant annet med den kinesiske stat på lønningslisten. Foto: NTB Scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

– Vestlig press vil ha minimal effekt på juntaen. 

Erik Solheim har fått sterk kritikk for å være en av Kinas sterkeste støttespillere. Nå kaster han seg inn i debatten om boikott etter militærjuntaens kupp i Myanmar.

I et leserinnlegg i Bistandsaktuelt advarer nå den tidligere SV-statsråden mot boikott av Myanmars junta.

annonse

– Dette er nesten helt sikkert det helt gale svaret, konkluderer Solheim og viser til at Vestens  svar ikke kan være enkle slagord, “men nyanserte svar som står i forhold til kompleksiteten i Myanmar.”

Det er ventet at EUs utenriksministre vil godkjenne sanksjoner mot elleve ledere i juntaen når de møtes førstkommende mandag, skriver NTB.

– Enda verre

annonse

Tiltaket kommer etter at de 27 medlemslandene forrige måned ble enige om å innføre målrettede sanksjoner mot Myanmars militære og deres økonomiske interesser etter kuppet i landet.

– Økonomisk boikott av Myanmar vil gjøre en vanskelig situasjon enda verre. Millioner av burmesere er alt kastet tilbake i fattigdom som følge av covid-19. Om flere følger etter, blir ikke demokrati lettere, bare en enda fjernere drøm. Vestlig press vil ha minimal effekt på juntaen, konkluderer Solheim.

Flere enn 220 mennesker er bekreftet drept og rundt 2.000 er arrestert siden kuppet 1. februar, ifølge en lokal overvåkingsgruppe.

Erik Solheim: Kinas fremste norske støttespiller

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon