FLYR HØYT: Småsparerne ankommer Oslo Børs. Illustrasjonsbilde. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
annonse
annonse

Pandemi av småsparere.

Under COVID-19 i fjor strømmet småsparere, hobbyinvestorer og andre ikke-profesjonelle finansaktører til Oslo Børs for å handle aksjer og fond.

Og selv om vi nå skriver 2021, synes folkets børsinteresse bare å vedvare.

annonse

Hittil i år har meglerhuset Nordnet fått 43.000 nye kunder.

Det skriver Dagens Næringsliv. Nordnet er et aksjemeglerforetak som tilbyr selvbetjent handel av aksjer, fond og andre finansielle instrumenter.

Så vel prismessig som i layout og funksjoner retter Nordnet seg mot privatpersoner, blant annet med Shareville, en slags blogg og sosialt medium.

annonse

Overfor Dagens Næringsliv opplyser investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet at meglerhuset siden nyttår har fått 43.045 nye kunder.

Til sammenligning hadde de fått 16.425 nye kunder på samme tid i fjor.

27.077 av årets nykommere hos Nordnet befinner seg i aldersgruppen 22 til 40 år.

Investeringene i denne gruppen bærer ikke preg av å være sofistikerte. Den mest populære aksjen er nemlig lavprisflyselskap og konkurskandidat Norwegian.

På andrepallen følger fornybaraksjen REC Silicon, som produserer silisium til solceller. De to selskapene har henholdsvis 25.018 og 22.682 aksjonærer via Nordnet.

Les også: Reddit-nerder tok innersvingen på Wall Street

Johannesen i Nordnet uttaler seg diplomatisk om kundenes valg av aksjer.

– Selv om Norwegian-kursen har gått rett sørover i flere år, har aksjonærene vært trofaste. Med en ny refinansieringsplan og planer om en slankere og mer lønnsom drift etter korona, skal det bli spennende å følge selskapets reise, sier Johannesen.

annonse

Les også: Norwegian har 50 mrd. i gjeld – nå starter Bjørn Kjos nytt lavpris-flyselskap

Som kjent har norske småsparere veltet seg i Norwegian-aksjen det seneste året, samtidig som profesjonelle investorer og flyselskapets institusjonelle eiere har flyktet hals over hode fra det utbombede verdipapiret.

I motsetning til småsparerne i Norwegian, hvor manges høytflyvende investeringer synes å ha endt med buklanding, har småsparerne i REC Silicon hatt større flaks.

Siden september i fjor har kursen i REC nemlig steget fra 3,7 til 20 kroner.

Daglig leder Kristin Skaug i Aksje Norge tror corona-nedstengninger og hjemmekontor forklarer noe av børs-tilstrømningen. Dessuten spiller det inn at det fra nyttår ble innført individuell pensjonskonto.

– Fortsatt sitter vi på hjemmekontor og har mye tid. Fortsatt får ikke folk som har mye penger brukt de på andre ting enn varekjøp og sparing, sier Skaug til Dagens Næringsliv.

Les også: Polen varsler gulljakt

For ferskingene er det mange farer som lurer på Oslo Børs. Men selv om Dagens Næringsliv skriver at mange småsparere tar på seg skyhøy risiko, er Johannesen i Nordnet mer optimistisk.

– Jo tidligere man starter i aksjemarkedet, jo bedre vil man også bli som investor, tror Johannesen.

Advarer mot aksjeboble: – Tidenes heftigste strøm av dumme penger på Oslo Børs

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon