- Resett - https://resett.no -

Senterpartiet klart størst på fersk Nord-Norge-måling

Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Senterpartiet er oppe på 25,5 prosents oppslutning i Nordlys’ partibarometer for Nord-Norge, og slår dermed Arbeiderpartiet med god margin.

Sandra Borch, Senterpartiets førstekandidat fra Troms, mener at partiets suksess kan forklares med misnøye med regjeringen.

– Folk føler på ei avmakt, der de blir oversett, overprøvd og overkjørt. Tvangssammenslåinga av Troms og Finnmark er et godt eksempel på dette, sier hun til avisa [1].

annonse

– Trenden vi har sett over tid forsterkes. Senterpartiet har truffet enn nerve i nord og er størst i alle fylkene. Det er en helt ny politisk situasjon, selv om det er usikkert om vi står overfor en varig endring eller om det er uttrykk for tidsbegrenset protest og misnøye. Det kommer an på hvordan de andre partiene nå svarer på Senterpartiets dominans, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys.

Ap sliter

Det er særlig Ap som tar støyten for Sps vekst.

annonse

– Partiet ser ut til å ha mistet fotfestet i det som var en sikker bastion. Når man går inn i tallene ser vi at partiet særlig har lav tillit i den viktige velgergruppen 30 til 45 år. At dette skjer fra opposisjon med en Høyre-ledet regjering forsterker krisen, mener Fjellheim.

Rødgrønt flertall

De rødgrønne har et klart flertall i Nord-Norge. De tre regjeringspartiene har til sammen kun 17 prosents oppslutning i målingen. KrF og Venstre bikker knapt 3 prosent til sammen.

Målingen i sin helhet ser ut som følger: Ap 22,5 prosent, Frp 13,9 prosent, Høyre 14,6 prosent, KrF 1,7 prosent, Venstre 1,6 prosent, SV 8,4 prosent, Senterpartiet 25,5 prosent, Rødt 5,1 prosent og MDG 3,5 prosent.

Måling: Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk [2]

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474