En dronesverm under en seremoni for å feire Indias 73. hærdag i New Delhi 15. januar 2021. Foto: Prakash SINGH / AFP.
annonse
annonse

MORFIUS skal kunne «zappe» ut mange droner samtidig i luften ved hjelp av en kraftig mikrobølge (HPM) – samtidig som den skåner vennlige kjøretøy, bygninger eller folk.

Breaking Defense melder at den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin utvikler drone-programmet MORFIUS, som et forsvar mot den stadige voksende faren som fiendtlige droner kan utgjøre i hendene på terrorister og fiendtlige militære styrker.

MORFIUS blir omtalt som en gjenbrukbar drone som veier mindre enn 14 kilogram, som passer inn i et lanseringsrør med en diameter på 15 centimeter. Den er lett og allsidig nok til å brukes på bakkestasjoner, bakkekjøretøyer eller flyvende objekter.

annonse

«Steke elektronikk»

MORFIUS skal skyte potente mikrobølger på fiendtlige droner – eller drone svermer – for å deaktivere dem. Systemet skal potensielt ha en mikrobølgekraft på én gigawatt – eller en million ganger kraften til en standard mikrobølgeovn på 1000 watt.

Slike kraftige mikrobølger skal kunne «steke elektronikk», og er det nærmeste elektronisk krigføring (EW) kommer til ren kraft. Hvis konseptet viser seg å være vellykket på slagmarken, kan det holde tritt med drone-trusselen i mange år fremover.

annonse

Dronesverm-trusselen

Lockheed Martin presenterte våpensystemet på den amerikanske hærens «AUSAs Global Force Next»-konferanse 16. mars, hvor selskapet forklarte i detalj hvorfor det ser på mikrobølgevåpen som det sikreste motsvaret på den stadig mer prekære drone-trusselen.

– Vi er fokusert på hvordan vi adresserer dronesverm-trusselen. Lockheed Martin mener at en luftbåren mikrobølge-effekt virkelig har muligheten til å utgjøre en stor forskjell mot dronesverm-trusselen som vi kommer til å møte i fremtiden, sa Lockheed Martins Brian Dunn.

«Dronepandemi»

En stor del av det som driver anti-drone våpenkappløpet er den enorme veksten av billigere kommersielle ubemannede droner som tas i bruk i både sivile og militære sammenheng. Den utbredte tilgjengeligheten av billige og kapable droner betyr at de er tilgjengelige for ukonvensjonelle motstandere, i tillegg til kapable militære rivaler.

Becca Schwartz, som leder strategien for Lockheed Martins anti-drone-program, pekte blant annet på de spektakulære dronesvermene under de Olympiske leker som et eksempel på hva kommersiell teknologi kan tilby potensielle terrorister eller militære motstandere:

– Tilgjengelighet for hobby-personen betyr tilgjengelighet for potensielle rivaler, sa hun.

Kina utvikler ultraraske «selvtenkende» missilsvermer

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon