MDG holder denne uken sitt landsmøte. Her er nestleder Arild Hermstad, leder Une Bastholm og Oslo-byråd Lan Marie Berg. Foto: Terje Pedersen / NTB
annonse
annonse

MDGs landsmøte mener kjøttforbruket på lang sikt må halveres.

Kjøttkutt var blant de temaene som skapte mest diskusjon på MDGs digitale landsmøte fredag.

De mer radikale forslagene ble imidlertid sablet ned da de kom opp til votering. Til slutt endte landsmøtet opp med å gå inn for en langsiktig mål om å halvere kjøttforbruket.

annonse

MDG-leder Une Bastholm hevder at partiet ikke er imot kjøtt.

– Men vi nordmenn spiser i dag mye mer kjøtt enn det som lar seg produsere i Norge uten import av fôr. Å redusere kjøttforbruket og omstille landbruket til mer bruk av lokale, norske ressurser handler om klima og biologisk mangfold, men også om dyrevelferd, matsikkerhet og levende bygder, uttaler Bastholm i en pressemelding.

Bastholm advarte under debatten på landsmøtet mot å støtte det mest radikale forslaget, en halvering av kjøttforbruket på bare fire år.

annonse

– Å halvere kjøttforbruket innen 2025 gir altfor lite tid til å omstille landbruket, sa hun.

– Vi skal dit, men vi må gjøre det skikkelig, slik at dette blir bra både for dyrene, bonden, miljøet og matsikkerheten.

Ultraradikalt

Forslaget fikk støtte av Arne Haabeth fra Oslo MDG.

– Det er ultraradikalt. Men det er også vårt DNA å være ultraradikale på vegne av denne planeten, sa han.

Grønn Ungdom fremmet et forslag om å stanse alt salg av kjøtt i offentlige kantiner. Det ble nedstemt av landsmøtet.

Ulrikke Torgersen, førstekandidat i Rogaland MDG, er skuffet over dette.

– Vi trenger politikk som kutter i kjøttforbruket. Da må det offentlige gå foran og tilby helvegetariske kantiner på alle offentlige skoler, universiteter og arbeidsplasser, sier hun.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon