Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

«I motsetning til mange andre land har Norge økt bruken av offentlige midler til kultur det siste halvannet tiåret. Jeg er stolt av å bo i et sånt land,» skriver direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås.

Om Sløseriombudsmannen kunstkritikk skriver han at man finner alltid noe dumt eller dårlig hvis man leter. Til dette mener han at kunstnere ikke har mer dømmekraft enn andre.

– Den såkalte Sløseriombudsmannen har 70.000 følgere på Facebook og var anonym inntil han nylig ble avslørt, skriver han i Aftenposten, og sier hva han mener:

annonse

– Men han har fått vel mye blod på tann av de beskjedne kulturmidlene som går direkte til kunstnere. Å vise frem klipp med «uforståelig scenekunst» finansiert av skattebetalerne er blitt litt av en klikkvinner.

Les også: Sløseriombudsmannen står endelig frem: – Jeg skammer meg ikke over noen ting

Åmås vil ha mer penger til kunstnerne, ikke mindre. Å bli kunstner er noe av det tøffeste og mest risikable man kan gjøre i arbeidslivet. De har en lang utdannelse, og ender ofte opp med en lav og usikker inntekt.

annonse

– I kommentarfeltene blomstrer mengder med aggressivt, populistisk hat mot kunst og kultur noen ikke forstår og ikke liker. Ledende Fremskrittsparti-politikere vet hva de gjør når de henger seg på og utnytter kunsten for å score enkle retoriske poenger, skriver han, og belyser konsekvensene:

– De konstruerer en antielitisme der de alltid udefinerte «folk flest» er avsendere. Det hele blir en slags militant folkelighet, med tusenvis av likes og en tidvis truende og alltid foraktfull stemning i kommentarfeltene.

Les også: Naken «kunstner» får 750.000 skattekroner i støtte av Kulturrådet, har tidligere tatt avtrykk av ræva

Men lederen av Fritt ord beskriver en helt annen virkelighet. Han sier at koronakrisen har lært oss å vise respekt for vanlige arbeidsfolk; butikkansatte, sjåfører og renholdere.

– Men å latterliggjøre kunstnere med lave lønninger er det helt motsatt.

– Da er du jordnær og folkelig.

Kulturrådet gir denne mannen 37 millioner skattekroner for å degenerere seg med maling: – En skandale!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon