Buchan, Skottland 20170815. Equinors Hywind Buchan vindmølleanlegg utenfor Skottland- Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
annonse
annonse

MDG vil bygge 2.000 havvindmøller innen 2030. Det får partier på tvers av blokkene til å riste på hodet, ifølge NTB.

– Dette utspillet føyer seg vel bare inn i rekken av områder som er totalt urealistiske og lite gjennomtenkt fra dette partiet, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson Terje Halleland.

Halleland er skeptisk til MDGs landsmøtevedtak om å gå inn for utbygging av 30 gigawatt havvind på norsk sokkel innen 2030.

annonse

– Slike utbygginger vil kreve enormt med plass og skape minst like stor konflikt som utbygging av vindturbiner på land, sier Halleland.

Han er nådeløs i sin karakteristikk av MDG:

– Partiets politikk er jo blitt en større trussel for samfunnet enn hva klimatrusselen er.

SV-advarsel
annonse

SV har gått inn for å bygge ut 3 gigawatt havvind innen 2030, som utgjør en tidel av det MDG nå foreslår.

– Det MDG går inn for, er å bygge ut tre ganger så mye havvind på ni år som Storbritannia har bygget ut på 18 år, påpeker SVs Lars Haltbrekken.

– Dette vil bli et veldig stort naturinngrep om du skal gjøre det på ni år. Da må du kjøre på uten noen særlige utredninger av konsekvensene, advarer han.

Haltbrekken nevner de potensielt negativt konsekvensene for fiskeriene.

– Det vil ikke være mulig å bygge ut så mye, så raskt uten å overkjøre naturen, de demokratiske prosessene og fiskernes interesser, sier han.

Krever 2.000 vindmøller

Den store havvindsatsingen ble vedtatt på MDGs digitale landsmøte denne helgen.

Partiet går inn for for å «satse stort på vindkraft til havs på norsk sokkel, med mål om minst 30 GW samlet effekt innen 2030, under forutsetning av at naturkonsekvensene er forsvarlige, og at hensynet til marine økosystemer og næringer, sjøfugl og trekkveier alltid ivaretas».

MDG ønsker også en egen støtteordning for havvind.

annonse

Nestleder Arild Hermstad har selv anslått at 30 gigawatt vil kreve rundt 2.000 havvindmøller. Han er ikke overrasket over at reaksjonene.

– Jeg er forberedt på at vi får kritikk for at klimapolitikken vår er for god, at vi er for ambisiøse. Men vi må ta inn over oss at vi ligger ekstremt dårlig an hvis vi skal holde oss innenfor 1,5 grader. Det krever en mobilisering som minner om det vi har gjort med koronahåndteringen. Det vil gå langt utover det vi har tenkt at er mulig, sier Hermstad til NTB.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon