Alle som kommer til Norge fra det som regnes som unødvendige utenlandsreiser, må på karantenehotell for egen regning i ti dager. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB
annonse
annonse

– Man har ikke laget et system som gjør at folk kan få overprøvd politiets beslutning. Man har ingen rett til begrunnelse, ingen mulighet til å klage og ingen steder å gå dersom man er uenig i politiets avgjørelse, sier jussprofessor Hans Petter Graver til NTB.

Dermed mangler systemet grunnleggende rettssikkerhetsgarantier, mener han.

Graver mener det burde vært etablert en klagenemnd som kunne behandlet sakene raskt.

annonse
Jussprofessor Hans Petter Graver er kritisk til karantenehotell. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det har man plikt til etter norsk forvaltningsrett og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), påpeker han.

Drar fra hotellene

Alle som kommer til Norge fra det som regnes som «unødvendige utenlandsreiser», må på karantenehotell i ti dager. De må betale av egen lomme. En koronatest kan først tas sju dager etter innreise, og først når denne er negativ, kan folk forlate hotellet. Dette er ordningen som gjelder fra 29. mars.

Folk som reiser fra hotellet før tiden, vil bli anmeldt og få et forelegg på rundt 20.000 kroner, opplyste Øst politidistrikt til NTB i helgen.

annonse

Likevel har mellom 20 og 30 personer valgt å dra fra karantenehotellene ved Oslo lufthavn på Gardermoen før tiden fordi de er uenig i avgjørelsen. Det har også kommet mange historier fra folk som mener deres reise var nødvendig, men føler at de ikke er blitt hørt.

Les også: Min skrekkopplevelse på karantenehotell

Grave er kritisk til skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser og mener ordningen virker mer som en sanksjon for å begrense reising enn som et rent smitteverntiltak.

– Hvis man først skal ha ordning med karantenehotell, bør man ha saklige kriterier. Alle bør behandles likt, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon