Foto: Mariam Butt / NTB
annonse

Den tidligere SV-politikeren Heikki Holmås jobber nå som leder av vindkraftseksjonen i Multiconsult, og er i tillegg styremedlem i Norwea, bransjeorganisasjonen for vindkraft.

Han mener Norge bør være et nullutslippsland i 2030. I boken «Kloden brenner. Hva må gjøres?» kommer han med konkrete løsninger på hvordan det grønne skiftet bør skje på en rettferdig måte. Han sier det ikke er mangel på teknologi, men politisk handlekraft. Han mener også at fagbevegelsen må ta eierskap til klimasaken og energiomstillingen, ellers vil det skje på markedets og eiernes premisser.

Les også: Vindmøller: Heikki Holmås sitter på begge sider av bordet

annonse

– Boka er en appell til fagbevegelsen. De må ta eierskap til klimasaken, og ta ledelsen i arbeidet med en rettferdig omstilling, sier Holmås til Klassekampen, og hevder at det er mye arbeid som må gjøres:

– I klimakrisa er det ikke mulig å gjøre for mye. Men det er absolutt mulig å gjøre for lite, for seint. Norsk fagbevegelse må ta større eierskap til omstillingen. Dette handler om å drive gjennom flere krav, reguleringer og omstillingspakker enn vi kanskje noen gang har sett tidligere.

I boken skriver han at norsk fagbevegelse har spilt en viktig rolle i snakket om flytende havvind, karbonfangst og lagring og hydrogen.

annonse

– Men de har vært for dårlige på å framheve hva vi skal gjøre mindre av, nemlig forurensning fra industri, oljeutvinning og forurensning ved eksportert olje og gass, sier han, og legger til:

– Alternativet for fagbevegelsen er å alliere seg med dem som tjener på å fortsette å forurense. Men det er etter min oppfatning dypt usolidarisk og veldig kortsiktig.

Les også: Finnmarking har sett seg lei på «den grønne bløffen»

«Kloden brenner. Hva må gjøres?» er utgitt av Agenda Magasin. De skriver selv at dette er en engasjert bok fra en tidligere politiker med stor troverdighet i klimadebatten.

SV-topp blir bærekraftsjef i Multiconsult

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse