Asle Toje mener Europa har kommet dårligst ut av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix
Oslo 20210226. Asle Toje, medlem av Nobelkomiteen, på møterommet i Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB
annonse
annonse

– EUs respons har vært treg og kaotisk.

– Det er for tidlig å konkludere hvilke land som håndterte pandemien best, men ett år inn er Europa de store taperne. De klarte ikke å kontrollere smitten, utvikle vaksiner raskt eller å skalere opp produksjon av vaksiner. Prisen betales i menneskeliv og økonomiske tap. , skriver forsker og Nobelkomitémedlem Asle Toje i Morgenbladet om det geopolitiske utspillet av coronakrisen.

Han viser til at mens smitten blomstrer i Europa har den i større grad blitt slått ned i Europa, samtidig som asiatiske land produserer flere vaksiner.

annonse

– Selv om sykdommen hadde sitt utspring i Kina, er landet mildt rammet av covid-19, med under 5000 rapportert døde. Tvungen karantene av individer, byer og regioner har vist seg effektivt i å slå ned smitteutbrudd.

Toje viser til at Kinas økonomi har krympet mindre enn rivalenes.

– EUs respons har vært treg og kaotisk. Innkjøp og massevaksinering har vært preget av forsinkelser: Justert for befolkningen har Storbritannia og USA administrert rundt tre ganger så mange doser som Frankrike eller Tyskland og Norge.

Asle Toje advarer om kulturrevolusjon: – Den nye kulturen dyrker svakhet

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon