Blomsterkranser på Utøyakaia under Ni-årsmarkering for terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Foto: Berit Roald / NTB
annonse
annonse

– Vi har ikke tatt noe politisk oppgjør med det som skjedde 22. juli. Det mangler et oppgjør med verdisynet, konspirasjonsteoriene og det politiske hatet bak terrorangrepet, sier AUF-leder Astrid Hoem til NRK.

Den 22. juli 2011 sprengte Anders Behring Breivik en bombe i regjeringskvartalet og dro deretter til Utøya i et et rettet angrep mot AUF. Totalt 77 mennesker ble drept. 32 av de drepte på Utøya hadde ennå ikke fylt 18 år. Selv var Astrid Hoem 16 år og på sin andre sommerleir for AUF i 2011.

Breivik publiserte et såkalt manifest i timene før angrepet hvor han beskrev sine holdninger. Mye av materialet var klipp og lim. Blant annet var mye stoff hentet fra skribenten Fjordman, som senere sto frem som Peder Are Nøstvold Jensen.

annonse
Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, samtale med Astrid Willa Eide Hoem (i midten) og Maja Gudim Bruheim under markeringen: 22.juli-Minne og læring i 2019,. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ti år etter 22. juli ser vi at de ytterliggående, høyreekstreme kreftene er mer organiserte, og vi har sett et nytt terrorangrep, mot moskeen i Bærum. Disse kreftene lever, og i stor grad er det snakk om hvite menn som vokser opp i våre fellesskap og bor i våre nabolag, som radikaliseres, sier Hoem.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at regjeringen har satt i gang flere tiltak mot høyreekstremisme. Samtidig understreker hun at «dette er en kamp som aldri tar slutt».

– Derfor er jeg åpen for å vurdere alle forslag som kan bekjempe høyreekstremisme, og jeg inviterer AUF til å konkretisere sitt forslag, sier hun.

annonse

Populisme

Bård Larsen fra tenketanken Civita, er ifølge NRK kritisk til deler av oppgjøret som AUF etterlyser, og som Ap-leder Jonas Gahr Støre også har tatt til orde for.

Han mener det er for lite konkret formulert, og spør om Ap og AUF egentlig ønsker å diskutere høyrepopulisme framfor høyreekstremisme.

– Det er viktig med grundige dypdykk i det høyreekstreme. Det er ganske klart at dette er et voksende problem. Men dette må skje på en forskningsbasert måte, og ikke som del av ideologisk agenda, sier han.

Larsen er angivelig langt på vei enig med Hoem i AUF om at Erna Solberg og Høyre tildels har veket unna den offentlige debatten på dette området.

– Jeg mener det er grunn til å si at Solberg og regjeringen kunne ha vært mer kritisk og markert en tydeligere avstand til den populistiske fløyen i Frp, men 22. juli er ingen naturlig eller rettferdig inngang til et slikt oppgjør, sier han.

annonse

Raymond Johansen ville knytte Frp til fascisme og 22. juli – Jens Stoltenberg sa nei

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon