Førerløs robot fra Yandex.Rover bringer varm mat fra en restaurant til en kunde i et forretningsstrøk i Moskva 10. desember 2020. Illustrasjonsbilde. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB
annonse
annonse

Krever russiske apper.

Når man kjøper en mobiltelefon med operativsystemene Android eller iOS, følger det vanligvis med en pakke forhåndsinstallerte apper fra amerikanske «Big Tech».

Det har Russland sett seg lei på, og 1. april trådte endringer i kraft i landets forbrukerlov. Endringene, som kritikere kaller «anti-Apple-loven», krever at russisk programvare er forhåndsinstallert i alt elektronisk utstyr med internett-tilkobling.

annonse

Kravet omfatter blant annet mobiltelefoner, nettbrett og PC-er, foruten visse TV-skjermer, som selges kommersielt i Den russiske føderasjon.

Dermed må Google vike for den tilsvarende tjenesten Yandex, mens VKontakte overtar Facebooks plass.

Andre russiske apper som nå tilbys som førstevalget for russiske mobilbrukere, er Odnoklassniki («Klassekamerater») og antivirusprogrammet Kaspersky.

annonse

Mobilutvikleren Apple skal ha motsatt seg påbudet og åpnet for å trekke seg ut av det russiske markedet, men valgte til slutt å bøye seg, ifølge The Moscow Times.

Selv om det er valgfritt å installere de Kreml-anbefalte appene når mobiltelefonen skrus på for første gang, må de to russiske IT-gigantene Yandex og Mail.ru Group antas å ville tjene på lovendringene.

Les også: Trump-intervju fjernet fra Facebook og Instagram

Foruten VKontakte, Telegram og Mail.ru eier Mail.ru Group blant annet rubrikkannonse-nettstedet Youla og matleverings-appen Delivery Club. Yandex står på sin side bak tjenester som søkemotor og kart i tillegg til Uber-konkurrenten Yandex Taxi.

Twitters fremtid i Russland er fortsatt i det blå. I begynnelsen av mars gav Russlands medietilsyn Roskomnadzor Twitter tretti dager på å fjerne innhold som angivelig viser misbruk av barn og oppfordrer ungdom til å ta selvmord.

I motsatt fall vil Twitter utestenges fra Den russiske føderasjon, herunder landets 146 millioner innbyggere. For å sette makt bak kravet la Roskomnadzor inn forsinkelse på nedlasting av Twitter fra russiske mobiltelefoner og PC-er.

annonse

Les også: Russland varsler blokkering av Twitter

I går ble Twitter dømt av byretten i Moskva for å ikke ha slettet innlegg hvor mindreårige oppfordres til å delta i uautoriserte og ulovlige arrangementer. I alt ble Twitter ilagt tre bøter på i alt 8,9 millioner rubler, vel 117.000 amerikanske dollar.

I dag har samme byrett behandlet tilsvarende saker som gjelder Facebook, mens saker mot Google er utsatt til 4. mai.

Ville utfordre Twitter – da dukket Putin opp

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon